Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης

Επικυρώθηκε την Τρίτη 25/10 με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης.

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει «τις ενέργειες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΔΣ για τη Ναυτική Ερευνα και Διάσωση» που ισχύει από το 1979. Ρυθμίζει την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών Ερευνας και Διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οπως σημειώνεται, δεν θίγονται οι θέσεις των δύο χωρών σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η περιοχή συμπίπτει με εκείνη της παροχής πληροφόρησης πτήσεων, το λεγόμενο FIR Αθηνών από τη μια και το FIR Λευκωσίας από την άλλη. Η περιοχή ορίζεται με γεωγραφικές συντεταγμένες όπως αυτές καθορίστηκαν στις περιφερειακές συμφωνίες αεροναυτιλίας της Διεθνούς Οργάνωσης της Πολιτικής Αεροπορίας 1950, 1952 και 1958.

Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος «το ΚΚΕ διαχρονικά δίνει μεγάλο βάρος στα ζητήματα έρευνας και διάσωσης και θεωρεί απαραίτητη τη λήψη πολύ αυστηρών και συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται η οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη και έγκυρη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση κάθε είδους ναυτικού ατυχήματος και τη διάσωση των επιβαινόντων στα υπό κίνδυνο πλοία. Από αυτήν τη σκοπιά, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός γειτονικών κρατών και η διάθεση μέσων διάσωσης με τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα». Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΚΕ υπερψήφισε τη συμφωνία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η υπό επικύρωση συμφωνία δεν μπορεί να μην εξεταστεί στο φόντο της κλιμάκωσης «της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και της τουρκικής κυβέρνησης» και των «επικίνδυνων διεκδικήσεων διά στόματος Τούρκου Προέδρου Ερντογάν», όπως π.χ. αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, δηλαδή των ελληνικών νησιών, των ελληνικών συνόρων, «στοχεύσεις αλλαγής των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, π.χ. σε Ιράκ, Συρία». «Αμφισβητήσεις της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου», παράλληλα «με τακτικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που ουσιαστικά με τη στάση τους ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα στο πλαίσιο της προωθούμενης συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Οπως εξήγησε «και στο θέμα της έρευνας και διάσωσης υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από αυτήν την επιθετική στάση της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ γενικότερα. Η Ελλάδα ασκεί τις υποχρεώσεις έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών, αλλά αυτό αμφισβητείται από τις τουρκικές αρχές και στην πράξη παραβιάζεται. Συνεπώς, οι κινήσεις αυτές περιπλέκουν την κατάσταση και έχουν αρνητικές συνέπειες» στην έρευνα και διάσωση σε βάρος των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. «Η επικύρωση της σύμβασης είναι το ένα μέρος, ενώ το άλλο είναι η διαδικασία της τήρησης και της εφαρμογής των κανόνων έρευνας και διάσωσης».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν υπέρ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια, ενώ η Ενωση Κεντρώων απουσίαζε από την συνεδρίαση της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ