Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Πεδίο αντιπαράθεσης αστικών κομμάτων και θεσμών που κρύβει την ουσία

Διαγκωνίζονται για το ποιος εγγυάται τη «νομιμότητα», όταν από κοινού τσακίζουν το λαό

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί βολικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ

Eurokinissi

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί βολικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ
Την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και την εκμετάλλευσή της για να αποπροσανατολίσει το λαό απ' την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και συνολικότερα απ' το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής που «τρέχει», επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Ετσι, αφενός διαμηνύει ότι το μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας θα προχωρήσει κανονικά, αναφέροντας σε σημείωμά του ότι «πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί απ' το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης» και αφετέρου υποδαυλίζει τον «καβγά» με τη ΝΔ, στην οποία προσάπτει «σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν».

Να σημειώσουμε ότι ο νόμος 4339 ψηφίστηκε στις 24 Οκτώβρη του 2015. Ο νόμος αυτός αναγνώριζε το θεσμικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ωστόσο, επικαλούμενος την απροθυμία της Βουλής να ανασυστήσει το ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας έφερε δυο διαδοχικές τροπολογίες, με τις οποίες τροποποιούταν ο 4339/2015 σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Με την πρώτη τροπολογία, στις 28/1/2016, η Βουλή αναγορευόταν ως υπεύθυνη για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και απλή πλειοψηφία.

Με τη δεύτερη, που ψηφίστηκε στις 10/2/2016 και αποτέλεσε το άρθρο 2Α του επίμαχου νόμου, προβλεπόταν ότι οι άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν θα είναι τέσσερις, ενώ οι αρμοδιότητες διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας περιέρχονταν στον υπουργό Επικρατείας. Προτείνονταν, επίσης, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τα ποσά ανά άδεια. Αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας ήταν που το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική.

Νέος νόμος από Δευτέρα

Χτες, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος και Επικρατείας, Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές» και πως «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Η εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται ότι αναβάλλει τον ανασχηματισμό, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετατίθεται για μετά την «αξιολόγηση», καθώς «προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν», αναφέρουν.

Αναπροσαρμογές μετά την απόφαση

Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι πάρθηκε κάτω από πιέσεις και με μόλις δύο ψήφους διαφορά και συμπλήρωσε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω, θα μπει τέρμα στην ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (...) κάνουν τεράστιο λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».

Εκανε, εξάλλου, γνωστό ότι τα κανάλια που υπάρχουν «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ» για ένα χρόνο, κατ' αναλογία των 250 εκατομμυρίων που θα πλήρωναν τα νέα κανάλια σε δέκα χρόνια.

«Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης», δήλωσε. Για το αν προτίθεται να παραιτηθεί, είπε ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και πως η διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες ήταν κυβερνητική επιλογή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, επανέλαβε ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό μόνο ένα άρθρο του νόμου, αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποφασίζει για την αδειοδότηση των καναλιών. «Ολα τα άλλα άρθρα ισχύουν», δήλωσε.

Βολικό πεδίο αντιπαράθεσης για όλους

Συμμετέχοντας πρόθυμα στον αποπροσανατολιστικό καβγά με την κυβέρνηση πάνω στην απόφαση του ΣτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις του κάλεσε σε «δημοκρατική εγρήγορση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι «χρέος μας η πολιτική ομαλότητα, η οποία μπορεί να έρθει μόνο με εκλογές», επαναλαμβάνοντας πάλι το αίτημά τους για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως η ΝΔ άμεσα θα καταθέσει «εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου, η οποία επαναφέρει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τις αρμοδιότητές του και προβλέπει την κατάργηση του παράλογου περιορισμού των καναλιών που πλήττει την πολυφωνία», όπως ισχυρίστηκε. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να θέσει τα ίδια ζητήματα και τη Δευτέρα, στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε σχετικά ότι «νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Ζήτησε «αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ». Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «πολιτικά έκθετη» για «μεθοδεύσεις», ζήτησε «για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς».

Τέλος, από το Ποτάμι, ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Τσιόδρας, δήλωνε χτες ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την ουσία της απόφασης και να μην επιχειρήσει να ξαναφέρει τα σχέδιά της από το παράθυρο. Πρέπει να συγκροτηθεί αμέσως το ΕΣΡ κι αυτό να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Αντιδρούν οι δικαστές

Απάντηση στην κυβέρνηση για τα όσα ειπώθηκαν διά της κυβερνητικής εκπροσώπου έδωσαν, χτες, δικαστές του ΣτΕ αλλά και οι δικαστικές Ενώσεις. Οι δικαστές του ΣΤΕ, με ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι' αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας». Παράλληλα, συνιστούν στην κυβέρνηση τη «δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Νωρίτερα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σχετική ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι «βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας (...) Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».

  • Με αφορμή τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δικαστή του ΣτΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα«θα κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο «καβγάς για το πάπλωμα» των επιχειρηματικών ομίλων (2016-10-22 00:00:00.0)
Χωρίς άδειες δε γίνεται τίποτα (2005-01-05 00:00:00.0)
Τριάντα τρεις προσφυγές (2001-04-05 00:00:00.0)
Στο ΣτΕ προσέφυγαν εφτά σταθμοί (2001-03-29 00:00:00.0)
Ενόψει ευρωεκλογών και αδειών (1999-05-07 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η συγκρότηση του ΕΣΡ (1998-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ