Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Φαρδιά - πλατιά υπογραφή της συγκυβέρνησης στις επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας!
  • Πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παραμονή της αρμάδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
  • Αναβαθμίζει με πλοία και αεροσκάφη την εμπλοκή στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο!

Τα συγχαρητήρια για την ανταπόκρισή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στόχους «διαφημίζει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

NATO

Τα συγχαρητήρια για την ανταπόκρισή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στόχους «διαφημίζει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις, στην κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μία μέρα μετά τις αποφάσεις που προωθούν την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο των χτεσινών εργασιών ήταν η κρίσιμη γεωστρατηγικά ζώνη της Μεσογείου, η στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ για τον έλεγχό της και ο δίαυλος του Αιγαίου, ως αναπόσπαστος άξονάς της.

Σε αυτό το πλαίσιο και βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στις επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για την παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, ενώ αναζητώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου ακόμα πιο ενισχυμένο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει πρόσθετες δεσμεύσεις με παροχή επιπλέον μέσων και προσωπικού στην Κεντρική Μεσόγειο!

Υπόδειγμα το Αιγαίο για τη συνεργασία των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ

Συγκεκριμένα, από νωρίς χτες το πρωί, στη συνεδρίαση του λεγόμενου Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council - NAC, σώμα με εξουσία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), που έγινε παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, εστίασε στη συνεργασία των δύο οργανισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μια πιο δυνατή Ευρώπη σημαίνει ένα πιο δυνατό NATO».

Συνέχισε: «Συνεργαζόμαστε ήδη πιο στενά από ποτέ, με παράδειγμα το Αιγαίο, όπου η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στηρίζει την Ελλάδα, την Τουρκία και τη διασυνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex. Μαζί διασπάμε τις γραμμές εμπορίας ανθρώπων». Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ τα τέτοια κυκλώματα συνεχίζουν απρόσκοπτα τις βρωμοδουλειές τους, τα δε ΝΑΤΟικά πλοία περιπολούν πάνω στον πλου των ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, συνδέοντας τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε, αργότερα χτες το μεσημέρι, με δηλώσεις του στον Τύπο, ότι στη Σύνοδο αποφασίστηκε η συνέχιση της ΝΑΤΟικής ανάπτυξης στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη συμβολή στη μείωση των προσφυγικών ροών. Χαρακτήρισε, δε, την αποστολή ως πλατφόρμα με αναβαθμισμένη αξία, καθώς διασυνδέει δυνάμεις που είναι μεν αμφότερες στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι και στην ΕΕ.

Πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την παραμονή της ΝΑΤΟικής αρμάδας!

Από την ελληνική κυβέρνηση, ο συμμετέχων στη Σύνοδο, υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος δήλωσε πανηγυρίζοντας: «Θέλω να συγχαρώ τους Ελληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή (...) έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών».

Αλλωστε και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να είπε στους ομολόγους του, στο φόντο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: «Χαίρομαι που μιλάτε για ενότητα στη συμμαχία, αλλά ενότητα είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις από ένα κράτος - μέλος σε άλλο».

Μια ύπουλη προσπάθεια, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, να ξεπλυθεί ο βρόμικος ρόλος του ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντάς το ως πλαίσιο όπου μπορούν να διασφαλιστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όταν είναι ακριβώς εκεί όπου εκτρέφεται η τουρκική επιθετικότητα, καθώς η λυκοσυμμαχία αντιμετωπίζει τις τέτοιες προκλήσεις με τη γνωστή απαράδεκτη τακτική των «ίσων αποστάσεων», ως «διμερείς διαφορές» που μπορούν να ξεπεραστούν με «διάλογο», ενώ προσεγγίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, εφόσον δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του.

Διόλου τυχαία και παρά τα πανηγύρια και τα παραμύθια της κυβέρνησης, χτες 5 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 46 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς εκεί που πλέουν συνήθως τα ΝΑΤΟικά πλοία, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση!

Βαθύτερη εμπλοκή με αεροσκάφη και πλοία στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Να καταγραφεί, επίσης, ότι στη διάρκεια της Συνόδου, ο Π. Καμμένος, απευθυνόμενος στους ομολόγους του της ΕΕ που οι χώρες τους συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, τους ζήτησε «να πάρουν θέση και να περάσουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις τους, ότι δεν μπορεί από τη μία πλευρά το ΝΑΤΟ να ζητά από τις χώρες - μέλη του να ανέρχονται οι δαπάνες για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, και να συγχαίρει την Ελλάδα για το γεγονός ότι τα καταφέρνει, και από την άλλη οι θεσμοί να ζητούν 20% περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Τοποθέτηση που αντανακλά την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να μπορέσει να ανταποκριθεί, έχοντας τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, στις επικίνδυνες αποστολές που αναλαμβάνει εντός λυκοσυμμαχίας, με εξοπλισμούς, συντήρηση δυνάμεων και υποδομών εντός και εκτός συνόρων, στην υπηρεσία βέβαια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, που ορίζει και το πλαφόν των δαπανών, αλλά και τις βασικές τους κατευθύνσεις.

Με την ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής Συνόδου και τις δηλώσεις του Γ. Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώθηκε πλήρως το περιεχόμενο της εν λόγω πρεμούρας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της εμπλοκής με πλοία και αεροσκάφη σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο!

Συγκεκριμένα: Οι χτεσινές εργασίες της Συνόδου εστίασαν και στο πώς θα προχωρήσει η διασύνδεση της ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «SEA GUARDIAN», που σήμερα επικεντρώνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΕ «SOPHIA» που ελέγχει την Κεντρική.

Οπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «μέσα σε δύο εβδομάδες πλοία και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα είναι στην Κεντρική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας την επιχείριση της ΕΕ στον τομέα αναγνώρισης και επίγνωσης της κατάστασης αλλά και με υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics)». Παρακάτω διευκρίνισε ότι:

  • Ελλάδα και Τουρκία δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν πλοία στη «SEA GUARDIAN» (προς υποστήριξη βέβαια και της «SOPHIA») από τις 7 Νοέμβρη.
  • Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία θα παράσχουν και αεροσκάφη, κύρια για εναέριες περιπολίες.

Εδώ ακριβώς «κουμπώνει» και η σπουδή της κυβέρνησης να ξεκινήσει πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» και «αναβάθμισης» των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β του Πολεμικού Ναυτικού, καθηλωμένων στο έδαφος από το 2009, με συνολικό κόστος 500 εκατ. δολάρια και εργολάβο την αμερικανική «Lockheed Martin».

Να σημειωθεί ότι τη σύμβαση είχε υπογράψει το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ενεργοποίησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο γνωστό πλαίσιο «συνέχειας του κράτους»... Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος λέγεται ότι θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2017.

Η αναβάθμιση των αεροσκαφών καλύπτει κατά βάση ΝΑΤΟικές ανάγκες, όπως τόνιζε άλλωστε «non paper» της κυβέρνησης ήδη από τον Απρίλη του 2015, που ανέφερε: «Από το 2009 μέχρι σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P -3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές κ.λπ. Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό", αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα "C-130", μετά τα... πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι, που έχουν νέα αεροσκάφη, τα "CN-235". Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς Νοτιοανατολική Μεσόγειο, περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».

Του ΝΑΤΟ που, τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση... «αντιλαμβάνεται» την τουρκική προκλητικότητα!

Ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και εντός ευρωατλαντικού άξονα

Παραπέρα, στη Σύνοδο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι το Δεκέμβρη μαζί με την Φ. Μογκερίνι, θα υποβάλλουν έκθεση στους συναρμόδιους υπουργούς ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού οι δυο λυκοσυμμαχίες, ώστε να προχωρήσουν τη «συνεργασία» τους στο «επόμενο επίπεδο»...

Ο ίδιος επέμεινε ότι πρέπει να αποφευχθεί η «αλληλοεπικάλυψη» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά να πετύχουν «συμπληρωματικότητα». Οι εν λόγω όροι, βέβαια, συνδέονται με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που εντείνονται και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Την «αλληλοεπικάλυψη» επικαλούνται εκείνα τα κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες αλλά αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού», ενώ αντίθετα Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα η ΕΕ...

Αλλωστε, ο ίδιος ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε χτες, προσπαθώντας να κατευθύνει την όλη συζήτηση εκεί όπου δεν θα αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στα τέτοια ζητήματα: «22 μέλη του ΝΑΤΟ είναι και της ΕΕ. Δεν υπάρχει καμία βούληση να ανταγωνιζόμαστε τους εαυτούς μας. Μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα θα ισχυροποιήσει και το ΝΑΤΟ. Ειδικά επειδή εστιάζουμε στο πώς η ευρωπαϊκή άμυνα θα έχει περισσότερες ικανότητες, καλύτερο συντονισμό και καλύτερο ξόδεμα των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι κάτι που κάνει το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια. Αυτό επιβεβαιώθηκε κι από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι αυτό δεν αφορά ευρωστρατό, δεν αφορά στο να κάνει συλλογική άμυνα η ΕΕ, να χτίσει υποδομές που να ανταγωνίζονται τις ΝΑΤΟικές υποδομές στην Ευρώπη, αλλά πώς τα ευρωπαϊκά κράτη θα βελτιώσουν τις τέτοιες ικανότητές τους...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ