Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μετεγγραφές

Από τις περσινές κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών για τις μετεγγραφές
Από τις περσινές κινητοποιήσεις φοιτητών - σπουδαστών για τις μετεγγραφές
Να διευκολυνθούν άμεσα όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές που ζήτησαν μετεγγραφή προκειμένου να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Παιδείας.

Συγκριτικά με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι αιτήσεις μετεγγραφής φοιτητών και σπουδαστών που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας αυξήθηκαν κατά περίπου 2.000, φτάνοντας στις 12.318. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, εγκρίνονται τελικά μόνο 5.169 αιτήσεις, δηλαδή ούτε ένας στους δύο φοιτητές δε θα καταφέρει τελικά να πάρει μετεγγραφή. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, η απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής σηματοδοτεί αδυναμία στην ουσία να σπουδάσουν, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης φοιτητικού σπιτιού, μακριά από τον τόπο κατοικίας.

Τα παραπάνω σημειώνονται στην Ερώτηση, όπου επίσης τονίζονται τα εξής:

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως επί το πλείστον. Το πλαφόν του 15% επί των εισακτέων για τους μετεγγραφέντες φοιτητές δυσχεραίνει το πρόβλημα, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των φοιτητών που θα εγκριθεί η μετεγγραφή τους. Επιπλέον, τα ελάχιστα παρεχόμενα δωμάτια σε εστίες, η ανυπαρξία ακόμα εστιών σε πολλές πόλεις, επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.

Ολα τα παραπάνω συνοδεύονται από την αύξηση του κόστους σπουδών συνολικά, τα ακριβά συγγράμματα, μεταφορές και αναλώσιμα, την εμπορευματοποιημένη σίτιση, στέγαση, φοιτητική μέριμνα. Είναι πλευρές του πανεπιστημίου - επιχείρηση, που αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως "πελάτες", πουλώντας τους εκπαιδευτικές υπηρεσίες και προϊόντα με ακριβά αντίτιμα.

Εχουν τη σύμφωνη γνώμη και της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που, ενώ ψηφίζουν πλαφόν και μοριοδοτήσεις για να απορρίπτουν αιτήσεις μετεγγραφών, χτυπώντας και με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσει τα παιδιά της, ταυτόχρονα υπόσχονται κυριολεκτικά υποτροφίες - ψίχουλα, μέσω ΕΣΠΑ, που θα ανακοινωθούν σε άγνωστο χρόνο και αφορούν μια εξαιρετικά μικρή μειοψηφία. Αυτό μάλιστα επιμένουν να το αποκαλούν, ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, "δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο"», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, Γ. Δελής, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Ν. Μωραΐτης και Μαν. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

-- Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών, να διευκολυνθούν τώρα όλοι οι αιτούντες μετεγγραφή φοιτητές να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν.

-- Να καταργηθουν το πλαφόν του 15% επί των εισακτέων για τις μετεγγραφές και οι μοριοδοτήσεις για τους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, που έχουν οικονομικά προβλήματα και άνεργους γονείς.

-- Να ενισχυθούν ιδιαίτερα τα κεντρικά ΑΕΙ με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να υποδεχθούν τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ