Τετάρτη 15 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κίνδυνοι από την ιδιωτικοποίηση της τροφοδοσίας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, για το θέμα ιδιωτικοποίησης της τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των ΚΨΜ, όπου τονίζεται η ανάγκη βελτίωσης της σημερινής τους λειτουργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ) εξετάζει ρύθμιση, που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Διοικητικής Μέριμνας και, πιο συγκεκριμένα, της τροφοδοσίας και των κυλικείων των μονάδων (Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδας - ΚΨΜ) των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων. Ετσι, στα δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι έχει γίνει μελέτη παραχώρησης της τροφοδοσίας, αλλά και των κυλικείων, κατ' αρχήν των Κέντρων Εκπαίδευσης, σε εταιρίες "Catering" και "fast food".

Το θέμα της τροφοδοσίας απασχόλησε και απασχολεί μόνιμα τους διοικητές και αρμόδια όργανα των σχηματισμών και των μονάδων, που καλούνται συχνά να κάνουν αλχημείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ποιότητα και ποσότητα στους στρατευμένους, με πρωτόγονο και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτο εξοπλισμό, αλλά και με ένα χρηματικό εφόδιο συσσιτίου, που μόνο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί. Από την άποψη αυτή, είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διατήρηση των σχετικών κονδυλίων σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των ΚΨΜ οι κυβερνητικές ευθύνες αυξάνουν απότομα, επειδή δεν πρέπει να καταργηθεί η δομή της σίτισης στα στρατόπεδα, δηλαδή να καταργηθεί η δυνατότητα αυτονομίας για παρασκευή συσσιτίου, κάτι που επηρεάζει επιχειρησιακά το σημαντικότερο μέρος της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου, αφού η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο στις πολυεθνικές πακτωλό δισ. δρχ., να τα διαθέσει για βελτίωση της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, αν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε η τοπική αγορά θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα, γιατί καταργούνται οι προμήθειες των στρατοπέδων από τις πόλεις όπου εδρεύουν...».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των ΚΨΜ». Και ζητούν να προχωρήσει σε:

- Αμεση πρόσληψη και με διαφανείς διαδικασίες επιστημονικού τεχνικού προσωπικού (όπως ιατρών διαιτολόγων, τεχνολόγων τροφίμων και μαγείρων), προκειμένου να στελεχωθεί η Διοικητική Μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

- Αναμόρφωση του ΠΔ 284/89 «περί προμηθειών των ΕΔ» στην κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών εκείνων, που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα και την υγιεινή στις προμήθειες τροφίμων των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Εκπόνηση νέων διατάξεων και αλλαγή της υπάρχουσας μορφής Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σωστά και επιστημονικά επεξεργασμένου, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια λειτουργεί πέρα από κάθε πραγματικότητα.

- Τερματισμό της αναπτυσσόμενης, από κάποιους, εμπορευματοποίησης των κυλικείων των μονάδων, δεδομένου ότι τα κυλικεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε επιτρέπεται η διάθεση στρατιωτικών χώρων για να εγκαθίστανται οι όποιες πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες και να κερδοσκοπούν.

- Διάθεση πιστώσεων, που να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες της τροφοδοσίας, διότι η μέχρι σήμερα πολιτική έχει συρρικνώσει το χρηματικό εφόδιο βελτίωσης τροφής κατά άνδρα στις 600 δραχμές περίπου ημερησίως.

- Αμεση προτεραιότητα στον εξοπλισμό των μαγειρείων των στρατιωτικών μονάδων (σταθερών και μετακινούμενων), όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ