Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκατοντάδες νεκροί σε δύο ναυάγια ανοικτά της χώρας

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Νέα διπλή τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένους από τους πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, σημειώθηκε από το βράδυ της Τετάρτης έως χτες τα ξημερώματα ανοικτά των ακτών της Λιβύης κατά την ανατροπή δύο σκαφών.

Σύμφωνα με τους λιγοστούς επιζήσαντες πρόσφυγες και μετανάστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της νέας τραγωδίας, το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε όταν ανατράπηκε σαπιοκάραβο, ανοικτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο πνίγηκαν πάνω από 100 άτομα και διασώθηκαν μόλις 29. Ακολούθησε και δεύτερη ανατροπή δουλεμπορικού σαπιοκάραβου, κοντά στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα τον πνιγμό 140 ανθρώπων και μόλις δύο επιζήσαντες. Και στις δύο περιπτώσεις, τα περισσότερα θύματα ήταν έγκυες, μικρά παιδιά και έφηβοι.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών είναι περίπου 240, ανάμεσά τους δεκάδες παιδάκια, αφού πολλά δεν άντεξαν να κολυμπούν επί ώρες μέσα στα κρύα νερά της Μεσογείου, ώσπου να φθάσουν οι διασώστες...

Με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, ο Λέοναρντ Ντόιλ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, σημείωσε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 4.220 άνθρωποι, αρκετά περισσότεροι σε σύγκριση με τους 3.777 που χάθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2015. Υπολόγισε, επίσης, ότι μόνον στην Ιταλία έχουν φθάσει διά θαλάσσης περίπου 158.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία, τη Νιγηρία, την Γκάμπια, το Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ