Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να δείξουμε στα προσφυγόπουλα πως είναι ευπρόσδεκτα στα σχολεία μας

Με αφορμή νέα κρούσματα ρατσισμού

Νέα κρούσματα ρατσισμού, με γονείς που δε δέχονται την απογευματινή φοίτηση προσφυγόπουλων στα ίδια σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους, σημειώνονται στη Φθιώτιδα.

Συγκεκριμένα, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας ήταν προγραμματισμένο από τη Δευτέρα να ξεκινήσει απογευματινό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων από το κοντινό κέντρο φιλοξενίας, το οποίο όμως σκόνταψε στις αντιδράσεις των γονιών, που στην πλειοψηφία τους χτες και προχτές δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό διαμαρτυρόμενοι. Επιτόπου, τη Δευτέρα, πήγαν στελέχη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που εγγυήθηκαν στους γονείς ότι τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα, ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την πρωινή λειτουργία του σχολείου και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη στο μέλλον των παιδιών αυτών στην πρωινή ζώνη, ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά για να μεταπείσουν τους γονείς. Στις αντιδράσεις τους συναντιούνταν κορόνες, όπως «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», μαζί με δυσπιστία προς τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και άλλα. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση των γονιών, όπου το δηλητήριο του ρατσισμού έχυσαν παράγοντες εκτός των γονιών, από τους οποίους στη συνέχεια οι γονείς με ανακοίνωσή τους πήραν αποστάσεις. Ομως, και στη συνέλευση που έκαναν οι γονείς το απόγευμα της Δευτέρας και χτες, η απόφασή τους παραμένει να μη δεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο!

Ανάλογες αντιδράσεις σημειώνονται και στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, όπου για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων έχει επιλεγεί το σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη Φθιώτιδα και πρόκειται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι και περίπου 20 ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 14 ετών, που είτε έχουν χωριστεί από τους γονείς τους είτε τους έχουν χάσει.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξαναγίνουν συναντήσεις με στελέχη της Εκπαίδευσης για το θέμα.

Παρέμβαση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έκανε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Λαμίας μέχρι σήμερα εξέφρασαν ζωντανά τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο, με συλλογή ρούχων και τροφίμων, με προσωπική δουλειά και φυσικά με την έκφραση της αντίθεσής τους στον ιμπεριαλισμό που προκαλεί τους πολέμους. Και τονίζει: «Σε αυτήν τη λογική πρέπει να κινηθούμε και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Λαμίας, στο Μοσχοχώρι και όπου αλλού χρειαστεί. Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας σε ρατσιστικού χαρακτήρα ξενοφοβικές αντιδράσεις που εκπορεύονται από νεοφασιστικά στοιχεία. Να ξεπεραστούν ελλείψεις και αδυναμίες των υπευθύνων που πρέπει να κάνουν έγκαιρα τις καλύτερες προετοιμασίες ώστε να ετοιμαστούν τα σχολεία να δεχτούν και τα προσφυγόπουλα.

Αμεσα κιόλας να υποδεχτούμε τα παιδιά στο σχολείο. Να τους δείξουμε πως είναι ευπρόσδεκτα και πως μας έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να μορφωθούν. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού να πάρει τις ευθύνες του και να διατηρήσει το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο του γονιού, που τραυμάτισε δυσάρεστα, παρασυρμένος από νεοφασιστικά στοιχεία σε αντιδραστικές αποφάσεις. Η όποια βελτίωση των διατυπώσεων στην ανακοίνωσή του θα έχει αξία, αν υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων με λουλούδια και γλυκά.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου να κάνει ό,τι πρέπει στα πλαίσια των υποχρεώσεών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ