Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Με αφορμή ένα σχόλιο...

«Με καθυστέρηση λόγω διακοπών», όπως ο ίδιος μας γράφει, πήραμε από τον κ. Ευτύχη Μπιτσάκη, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μια επιστολή διαμαρτυρίας για το σχόλιο που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα μας στις 4 Αυγούστου 2001 και που του ασκούσε σκληρή κριτική με αφορμή ένα άρθρο του στα «Νέα». Ο κ. Μπιτσάκης θεωρεί ότι το σχόλιο του «Ρ» τον «προσβάλλει ως πολίτη, πανεπιστημιακό δάσκαλο και κομμουνιστή». Αφού επικρίνει «το ύφος και το ήθος» του αρθρογράφου του σχολίου, διευκρινίζει:

«Αντιλήφθηκε ο σχολιογράφος από ποια ταξική άποψη ήταν γραμμένο το άρθρο μου; Αν το είχε αντιληφθεί, θα έβλεπε ότι η κριτική μου αφορούσε την κυρίαρχη τάξη και τους ιδεολόγους της, οι οποίοι έχουν λόγο να μη μιλούν για τα μαρτύρια του λαού της αριστεράς και ειδικά για τους νεκρούς του ΔΣ. Η αναφορά μου στο ΔΣ συνεπώς δεν αφορά το ΚΚΕ ή τον ΣΥΝ.

Ως προς αυτούς που τρέχουν στις δεξιώσεις, στο Ηρώδειο, επιλεκτικά στις πρεμιέρες, ενίοτε στα μπουζουξίδικα, αλλά απουσίασαν από την κηδεία του Κασιμάτη, προφανώς υπονοούσα τις ηγεσίες και του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Συνεχίζω: Κατά την εφημερίδα σας, ταυτίζω το ναζισμό με τον σταλινισμό. Ομως η θέση μου, διατυπωμένη πολλές φορές γραπτά, είναι ακριβώς η αντίθετη: Τα θύματα του ναζισμού είναι τα θύματα της αντεπαναστατικής αστικής τάξης της Γερμανίας. Τα θύματα του σταλινισμού είναι τα θύματα της γραφειοκρατίας η οποία, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να πίστευε, μεταλλάχτηκε βαθμιαία σε άρνηση της Οχτωβριανής Επανάστασης».

Στην επιστολή του ο κ. Ε. Μπιτσάκης συνεχίζει απαντώντας «προσωπικά» στα περί «κατρακύλας» και «διαπιστευτηρίων» του σχολίου, επισημαίνοντας ότι «δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα» ή «να αντικρούσω οποιαδήποτε συκοφαντία», αφού «η πολιτική και ιδεολογική πορεία μου είναι γνωστές»... Και παρά το γεγονός ότι στην επιστολή του τονίζει ότι «δε θα κατέβει στο επίπεδο του ανώνυμου υβριστή» που κατά τον Ευ. Μπιτσάκη χρησιμοποιεί υβριστικές λέξεις στο σχόλιό του, όπως τις λέξεις «εμετικά», «κατρακύλα», «φύρδην-μίγδην σκέψη», «σαλάτα», «διαπιστευτήρια στην αστική τάξη», εντούτοις παρακάτω ο ίδιος ο κ. καθηγητής στην επιστολή του στολίζει με κοσμητικά επίθετα τον αρθρογράφο του «Ρ», αλλά και την ηγεσία του ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις, όπως «αδαής και θρασύς σχολιογράφος», «ανοησία», «κακοήθεια», «αμάθεια», «άσχετος και άξεστος σχολιογράφος», «το ΚΚΕ... αναπαράγει τις μεθόδους του σταλινισμού» και άλλα σχετικά... εύηχα.

Κύριε Μπιτσάκη, όντως ήταν πολύ σκληρό το σχόλιο εκείνο της εφημερίδας, όπως ήταν πολύ σκληρά και αυτά που εσείς γράψατε στο άρθρο σας και συνεχίζετε να ισχυρίζεστε με την επιστολή σας. Οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη», οι κομμουνιστές, έχουν το θάρρος να παραδέχονται τα όποια λάθη, ελλείψεις, αδυναμίες, υπερβολές τους. Αλλοι, όμως, φαίνεται ότι δε θέλουν ούτε αυτό να πράξουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ