Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις Αναστασιάδη με Τσίπρα, Παυλόπουλο, Μητσοτάκη

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στη διαδικασία για την εξεύρεση «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ», μιας λύσης στην κατεύθυνση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, όπως είπε, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως κρίσιμο και πρωταρχικό στόχο για την ευρύτερη περιοχή, προφανώς γιατί η σημερινή κατάσταση αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια αστικών τάξεων κρατών της περιοχής να εκμεταλλευτούν τον ενεργειακό πλούτο.

Συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, αλλά ακόμα αρκετά θέματα μένουν ανοιχτά και συνέστησε «ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία»...

Απ' την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης ευχαρίστησε για τη στήριξη, υποστήριξε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις, αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, καθώς υπάρχουν ακόμα διαφορές. Οπως είπε, «με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, μιας λύσης για ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό», με μία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια και με τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ακολούθως, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος στο διάλογό τους μπρος στις κάμερες μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στο Κυπριακό, που όπως είπε απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ σημείωσε ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών - μελών της ΕΕ. Στο ίδιο μοτίβο κάλεσε την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της να αναλάβουν τις «ευθύνες» τους.

Αργότερα το βράδυ, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ