Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη σε διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό

Στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα βρέθηκε και το Κυπριακό. Οπως υποστήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, «οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση είναι καλύτερες από ποτέ. Το περιμένουμε εδώ και καιρό. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε και το πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Μία λύση η οποία θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο».

Είναι φανερό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στο διχοτομικό σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τα πραγματικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μπ. Ομπάμα, στις συνομιλίες περιλαμβάνεται και ένα μεταβατικό σχήμα προς τη νέα κατάσταση. «Εάν, πάντως, βρεθεί ένας μηχανισμός για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo (στάτους κβο) προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές, θα το υποστηρίξουμε και εμείς. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία αυτή», είπε ο Μπ. Ομπάμα.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κάλεσε έμμεσα την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τη συζητούμενη διευθέτηση και την προσπάθεια που θα ακολουθήσει για να γίνει αποδεκτή από το λαό στην Κύπρο, όπως έγινε και με το «σχέδιο Ανάν».

Οπως υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «τα καλά νέα, όπως λέμε, είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες οι οποίοι είναι ειλικρινά προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, για να επωφεληθούν και οι δύο λαοί. Εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε θα μπορούσαμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία με τρόπο ώστε να είναι δυνατόν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει προσπαθήσει πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες μας από την πρόσφατη πρόοδο. Τις επόμενες βδομάδες και μήνες βλέπουμε μια ευκαιρία να γίνει κάτι, να λυθεί το πρόβλημα. Εάν βρούμε μια λύση που εξασφαλίζει ισοτιμία - είναι βέβαιο φυσικά ότι δεν θα ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές εκατό τοις εκατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ