Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα γεωπολιτικά ζητήματα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα

Associated Press WashDC

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να μονοπώλησαν οι δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, εντούτοις τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν αυτά που απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της μεταξύ τους συζήτησης.

Πρόκειται για ζητήματα που ιεραρχούνται ψηλά, καθώς για την ελληνική κυβέρνηση η ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας περνάει μέσα απ' την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, ενώ για τις ΗΠΑ, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι «κρίκος» για την προώθηση των γενικότερων συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ετσι, αντικείμενο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα ήταν η αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωατλαντικό άξονα, το οποίο μεταφράζεται σε πιο ενεργή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας.

Απ' τη σκοπιά αυτή πρέπει να ερμηνευτεί και το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ για τη «σταθερότητα» στη χώρα, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υποστηρίξει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας στο λαό ότι αυτές δεν έχουν τελειωμό. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα, πρέπει να ιδωθούν και άλλες δηλώσεις του Μπ. Ομπάμα, όπως οι παρακάτω.

  • Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: Οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίζονται «στην Ελλάδα ως φίλη χώρα, σύμμαχο, ζωτικό σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ και την διατλαντική εταιρική σχέση ... Αλέξη, θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωσή σου στη Συμμαχία μας ... συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δράττομαι της ευκαιρίας για να συγχαρώ την Ελλάδα, γιατί είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και αυτό το έπραξε η Ελλάδα, ακόμη και σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές ... η Ελλάδα αδιάλειπτα υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος ... στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους συμμάχους και καλύτερους φίλους των ΗΠΑ».
  • Για τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τη στάση της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ: «Συζητήσαμε, επίσης, τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας, έως ότου η Ρωσία εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ».
  • Για τη συμβολή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: «Οσον αφορά την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμάμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική επέλαση γεννούν «επενδυτικές ευκαιρίες» (2018-09-28 00:00:00.0)
Η αποθέωση του Ομπάμα (2016-11-17 00:00:00.0)
Εγγυητής για ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή (2013-08-09 00:00:00.0)
Αν ξέρουμε, λέει... (2010-03-11 00:00:00.0)
Στήριξη και από Τσεχία για την «ασπίδα» (2009-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ