Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια, «προβληματισμοί» για το χρονοδιάγραμμα

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλαγε για ανάγκη συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρων και ελάφρυνση χρέους, ο Β. Σόιμπλε δήλωνε πως «όποιος λέει

Copyright 2016 The Associated

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλαγε για ανάγκη συνέχισης των αντιλαϊκών μέτρων και ελάφρυνση χρέους, ο Β. Σόιμπλε δήλωνε πως «όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα»
«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και να εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας» (...). Αυτό τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την πορεία των συνεννοήσεων και των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο.

Παράλληλα, η πλευρά της Ευρωζώνης εμφανίζεται να παραμένει στη θέση της αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. «Τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να συζητήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και στα επόμενα χρόνια μπορεί να καθορισθούν μία σειρά από μέτρα για το τέλος του προγράμματος», επανέλαβε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Στην ίδια γραμμή, και στον απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «όποιος λέει "θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας" προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα»...

Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακύπτουν ερωτήματα γύρω από το χρόνο επίτευξης της αντιλαϊκής συμφωνίας, με φόντο τη στάση που θα τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της «διελκυστίνδας» με την πλευρά του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης υπουργών της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, κυριάρχησε το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, «έγινε ένα μεγάλο βήμα» με κατεύθυνση την επίτευξη συμφωνίας, ενώ το ζήτημα αναμένεται να κλείσει» ενδεχομένως και στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, επιδιωκόμενοι στόχοι είναι η διασφάλιση της λειτουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, η αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ενώ τα παζάρια φαίνεται να συνεχίζονται γύρω από το ύψος του «κουρέματος» των ληξιπρόθεσμων φόρων των επιχειρήσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου θα κληθούν να διαπραγματευθούν επί μελέτης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις επιπτώσεις που θα έχει το ενδεχόμενο «κούρεμα» φόρων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, για να επιβιώσουν μόνο εκείνες οι «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ