Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκινά την Κυριακή ο νέος γύρος επαφών στην Ελβετία

Φωτογραφία από τον προηγούμενο γύρο επαφών
Φωτογραφία από τον προηγούμενο γύρο επαφών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οσο πλησιάζει η Κυριακή, μέρα έναρξης του νέου γύρου επαφών Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία, πληθαίνουν οι επισημάνσεις για τα «πλεονεκτήματα» που θα έχει μια λύση του Κυπριακού, τόσο για τη σταθερότητα όσο και για την ασφάλεια στην περιοχή, με πιο χαρακτηριστικές και τις επισημάνσεις που έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την Αθήνα (βλ. σχετικό θέμα). Επιπλέον, επανέρχεται στο προσκήνιο και η συζήτηση περί «μεταβατικής περιόδου» που μπορεί να ενταχθεί σε μια συμφωνία λύσης, ως εναλλακτική για να διασφαλιστεί και η έγκριση και των δύο πλευρών.

Για «μηχανισμό για μία μεταβατική κατάσταση» από τη σημερινή «προς μία μελλοντική κατάσταση» μίλησε και ο Αμερικανός ηγέτης, ενώ και χτες στον κυπριακό Τύπο επανεμφανίστηκαν σκέψεις «ξένων διπλωματών» για «φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους». Στα ίδια ρεπορτάζ, αναφερόταν το ενδεχόμενο για «μια μεταβατική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα και τουρκικές εγγυήσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες «σκέψεις», μέρος των οποίων είναι και η διαμόρφωση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης. Στην προώθηση αυτών των εναλλακτικών έχει πρωτοστατήσει η Ουάσιγκτον (μέσω και των διαρκών επισκέψεων Νούλαντ στο νησί), ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως και η Τουρκία να συμμετάσχει σε μια τέτοια δύναμη.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, από εκδήλωση του Κυπριακού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) τόνισε πως η επιδιωκόμενη λύση «θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Επιπλέον, πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα - μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας το ρόλο μας ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου».

Παρεμβάσεις κομμάτων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των κυπριακών κομμάτων, στο φόντο των πυκνών διεργασιών και μπροστά στις νέες συναντήσεις που αρχίζουν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοέμβρη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «παρόλο που η μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογεί τέτοια κινδυνολογία, το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τους πάντες, εντός και εκτός Κύπρου, ότι αν το τελικό σχέδιο δεν αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της πατρίδας μας, αν δεν ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων δεν πρόκειται να το στηρίξει». Ανάμεσα σε άλλα πρόσθεσε ότι «χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού δεν διεξάγεται στο κενό, ούτε σε ιδανικές για τους αγωνιζόμενους λαούς διεθνείς συνθήκες. Αν το σημερινό στάτους κβο δεν ανατραπεί από λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο, τότε η κατάσταση στο νησί θα διολισθήσει σταδιακά σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μονιμοποίηση του διαμελισμού και, σε βάθος χρόνου, σε οριστική τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

Το ΔΗΚΟ υποστήριξε με νέα παρέμβαση ότι «το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φοβάται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Συμβούλιο, δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την τουρκική πλευρά» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να διαφυλάξει τις όποιες πιθανότητες ενότητας υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία συλλογική συζήτηση».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μ. Παναγιώτου,ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος της χώρας «επικαλείται την ανάγκη ενότητας και στήριξης της προσπάθειάς του για επίλυση του Κυπριακού, ο ίδιος υπονομεύει την ενότητα και δεν ενισχύει την διαπραγματευτική του θέση. Ετσι, αντί να ενημερώσει άμεσα την πολιτική ηγεσία στο νησί, προχωρεί στην ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνει την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο 24 ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Ελβετία».

Και προκλήσεις Μπαχτσελί

Την ίδια στιγμή, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται ως «αποτρεπτική δύναμη» επειδή «στο νότο» υπάρχουν ελληνοκυπριακά κόμματα που απορρίπτουν το σχήμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αν αυτά ενισχυθούν θα κινδυνεύσει και η συμφωνία. Βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναφέρει και την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των (δύο) κοινοτήτων αλλά και μεταξύ της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της περιοχής, χαρακτηρίζοντας το φυσικό αέριο της περιοχής ως «μοναδική ευκαιρία».

Από την άλλη μεριά, μήνυμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε από την Αγκυρα ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του κόμματος που τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε σταθερό συνομιλητή της τουρκικής κυβέρνησης για μια σειρά ζητήματα. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του MHP, ο Μπαχτσελί είπε ότι «είναι λάθος και σκάνδαλο να εγκαταλείψει η Τουρκία την πατρίδα μόνο και μόνο για να υπάρξει λύση.... Η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" είναι τουρκική πατρίδα κι εκείνοι που λένε να γίνει βιαστικά λύση, εάν προκαλέσουν σύγχυση στους τίτλους ιδιοκτησίας της Κύπρου και τα δώσουν δεν θα μπορέσουν να δώσουν εξηγήσεις στους ήρωες μας». Παράλληλα, ο Τούρκος εθνικιστής τόνισε: «Κάθε φορά θα λέμε η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Παρέμβαση όμως έκανε και ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εζτούρκ Γιλμάζ που ανέφερε ότι «τα θέματα που αφορούν τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας (σ.σ. που μεταξύ άλλων κατοχύρωσαν τα "δικαιώματα" των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν πρέπει να αφεθούν τελευταία (στην αναζήτηση συμφωνίας). Πρέπει να συζητηθούν πρώτα». Ακόμα, επέκρινε στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης που χρησιμοποίησαν τον όρο «παραχωρήσεις» και πρόσθεσε ότι επειδή το Κυπριακό είναι ένα από τα «εθνικά ζητήματα» της Τουρκίας, απαιτείται να γίνει αξιολόγηση με συμμετοχή όλων των κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό (2017-03-01 00:00:00.0)
Προς «λύση» διχοτόμησης (2016-10-23 00:00:00.0)
Συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από τη μαύρη επέτειο (2012-07-21 00:00:00.0)
Κινητικότητα εν μέσω έντονων πιέσεων (2004-02-04 00:00:00.0)
Εντονες πιέσεις για Κυπριακό και ευρωστρατό (2002-04-17 00:00:00.0)
Ψήφισμα για το Κυπριακό (1999-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ