Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ελλάδα καλύφθηκε από πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που διασυνδέεται ή υπηρετεί, κάθε Μέσο δίνει τη δική του οπτική, πέρα από την καταγραφή των δραστηριοτήτων του Αμερικανού Προέδρου.

Για παράδειγμα, ο Τύπος στην Ιταλία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έκφραση του Ομπάμα ότι «μόνο η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει ευημερία», ακριβώς επειδή η ιταλική αστική τάξη πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, σε μια περίοδο που η οικονομία της Ιταλίας και το τραπεζικό της σύστημα «ασφυκτιούν» από τους αυστηρούς όρους για τα ελλείμματα και το χρέος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μ. Ρέντσι απείλησε να θέσει ακόμα και βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο ισπανικός Τύπος ασχολείται με τις δηλώσεις του Ομπάμα για τον «εθνικιστικό λαϊκισμό» και τα όσα είπε για το διάδοχό του στην Προεδρία των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Η οπτική της γερμανικής «Die Zeit», που εκφράζει την αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστική. Γράφει με νόημα: «Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στη διάρκεια της θητείας του και κατακλύζει τους Ελληνες με φιλοφρονήσεις, ως εάν ήθελε να απολογηθεί για τα οκτώ χρόνια της απουσίας του, κατά τα οποία η μικρή χώρα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, είτε επρόκειτο για το χρέος, είτε για τους πρόσφυγες».

Με το ίδιο ειρωνικό ύφος, σημειώνει: «Οι Ελληνες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στον Ομπάμα. Σε τελευταία ανάλυση, οι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση, προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στη χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια - μάλλον ανεπιτυχώς - να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για κάποια άμεση εξέλιξη σχετικά με το χρέος από τις επαφές του Ομπάμα στο Βερολίνο, καταλήγει στο ρητορικό ερώτημα - συμπέρασμα:

«Ποιο συμφέρον έχουν οι Αμερικανοί από μια σταθερή Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι από γεωπολιτικής απόψεως για τους Αμερικανούς - μαζί με την Τουρκία - το τελευταίο προπύργιο προς τη Μέση Ανατολή. Ομως, ακριβώς στον πόλεμο της Συρίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αποδείχτηκε αναξιόπιστος εταίρος. Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεγάλο συμφέρον να μη γίνει απρόβλεπτη η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον συνολικά η χώρα να αποτελέσει μια σταθερή βάση για το δυτικό κόσμο. Η πτώχευση και το οικονομικό χάος θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα ως συνέπεια.

Επίσης, οι Αμερικανοί βλέπουν με δυσαρέσκεια να συνάπτει ο Τσίπρας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. Σε τελευταία ανάλυση, η νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο οδήγησε στο μόνιμο δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Πρόκειται, δηλαδή, και για το θέμα της εξασφάλισης των ζωνών επιρροής των ΗΠΑ στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, η εφημερίδα εξαίρει την Ελλάδα γιατί «ανήκει στις πέντε εκείνες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δαπανούν το 2% του ΑΠΕ τους για αμυντικές δαπάνες παρά την οικονομική κρίση».

Με τη γεωπολιτική πλευρά της επίσκεψης Ομπάμα ασχολούνται και άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ οι αμερικανικές, πέρα από το ρεπορτάζ, κάνουν και υπαινιγμούς για τον Ομπάμα, ότι κατάφερε μεν να «δημιουργήσει πολιτική παράδοση, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα», όπως γράφει η «Washington Post».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ