Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Προτάσεις για το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου

Ψηλά στην ατζέντα των παζαριών της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο βρίσκεται και το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί όχημα για ένα σύντομο «ξεσκαρτάρισμα» του πεδίου, με την αποβολή των αδύναμων «κρίκων», ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά.) με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Χαρακτηριστικοί σε αυτό το επίπεδο είναι οι άξονες που θέτουν οι εγχώριοι βιομήχανοι σχετικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και για το πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για τυχόν «κουρέματα» των τραπεζικών δανείων, των οφειλών σε άλλους πιστωτές, καθώς και των χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ «προτείνει»:

-- Φορολογικές ελαφρύνσεις. Για τις τράπεζες είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια εύλογη δυνατότητα συμψηφισμού (της χασούρας από τυχόν «κούρεμα») με μελλοντικά κέρδη. Σε ό,τι αφορά τα χρέη σε προμηθευτές προβληματικών επιχειρήσεων, προτείνεται η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού της χασούρας με τα κέρδη για περίοδο πάνω από τα χρόνια που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η χρονική διάρκεια των 5 ετών κρίνεται ανεπαρκής, καθώς «με τα δεδομένα της κρίσης πλέον μπορεί να είναι ανεπαρκής στο βαθμό που οι περισσότερες εταιρείες δεν εμφανίζουν κέρδη στην πενταετία αυτή».

-- Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης (και οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται) πρέπει να προβλέπεται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Πρόκειται, δηλαδή, για το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για το επιχειρηματικό «ξεσκαρτάρισμα» και για τις αναδιαρθρώσεις.

-- Διαδικασίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αποκλίνουν από τις γενικές αρχές. Οπως προκύπτει, ο ΣΕΒ προτείνει «οριζόντια λύση» για την ένταξη των επιχειρήσεων στη ρύθμιση, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον τζίρο της καθεμιάς από αυτές που χτυπά τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.

-- Για το ζήτημα των ποινικών και άλλων ευθυνών, τραπεζικών στελεχών και κρατικών υπαλλήλων που εμπλέκονται με τις διαγραφές χρεών, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η εξεύρεση «λειτουργικών λύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ