Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών

Την κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Μηχανικών, με αφορμή νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα «εναλλακτικά καύσιμα». Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ, η οποία απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Σε ένα μόλις άρθρο και σε ένα "άσχετο" νομοσχέδιο, η κυβέρνηση φέρνει κλιμάκωση της επίθεσης στα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Συγκεκριμένα, η νέα νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 29 του σχεδίου νόμου για τα εναλλακτικά καύσιμα και τα πρατήρια καυσίμων, νομοσχεδίου που το φέρνει με διαδικασίες τύπου κατεπείγοντος αποκλείοντας κάθε δυνατότητα διαλόγου και συζήτησης επάνω στο θέμα.

Το βασικό περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου:

  • Κωδικοποιεί με έναν άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο την αναγνώριση κολεγίων 3ετούς φοίτησης του εξωτερικού ως ισότιμων με τις σχολές του εσωτερικού, στα πλαίσια της πλήρους εφαρμογής της οδηγίας 36/2006 της ΕΕ.
  • Προωθεί την κατάτμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, εισάγοντας τέσσερις νέες κύριες ειδικότητες και κάνοντας λόγο για "απαιτούμενες εξειδικεύσεις" στην αντιστοίχηση δικαιωμάτων στις ειδικότητες, αφήνοντας τις λεπτομέρειες σε μελλοντικό ΠΔ. Ουσιαστικά, οι "εξειδικεύσεις" στρώνουν το δρόμο για κατοχύρωση στην πράξη δεκάδων νέων υποειδικοτήτων των κυρίων δραστηριοτήτων.
  • Κατακερματίζει τα επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα μιλώντας για "πεδία γνώσης" που καθορίζονται με διάφορους τρόπους, απ' το νομοθετικό πλαίσιο ή απ' τις σχολές εσωτερικού ή και του εξωτερικού, ανοίγοντας το δρόμο για πολλαπλά "γνωστικά πεδία" των διαφόρων σχολών που θα αντιστοιχίζονται σε πολλαπλές υποειδικότητες, ειδικά όταν το εξετάσει κανείς σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, όπως το Μητρώο Τεχνικών Εργων.
  • Συγκεντρώνει το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών στην κεντρική διοίκηση, με ρητό στόχο την άμεση, εντός εξαμήνου εφαρμογή του (...)

Ολο αυτό το διάστημα, οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην ηγεσία του ΤΕΕ καλλιεργούν την αυταπάτη πως δεν έχουν άλλο δρόμο απ' το να αποδεχτούμε το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και να παζαρέψουμε την εφαρμογή του. Ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος και οδηγεί από ήττα σε ήττα. Δεν πρόκειται περί λάθους: Στόχος αυτών των δυνάμεων είναι να προωθήσουν στο χώρο των μηχανικών, με το μικρότερο δυνατό "κόστος", την πολιτική που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Επιβεβαιώνεται ότι ο συντεχνιασμός αποτελεί όπλο στα χέρια των κυβερνήσεων και της άρχουσας τάξης, καθώς αξιοποιείται για να διασπά τον αγώνα των εργαζόμενων μηχανικών και να διευκολύνει τη βίαιη διάλυση των όρων άσκησης του επαγγέλματος με το πρόσχημα της "τακτοποίησης" και της αντιμετώπισής του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ