Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με τη μεγάλη και μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο

Βροντερό «παρών» έδωσαν χτες το απόγευμα λαός και νεολαία στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, τιμώντας την 43η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου αγωνιστικά, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό και απευθύνοντας κάλεσμα συνέχισης της πάλης μέχρι την ανατροπή.

Το στίγμα του φετινού αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού έδωσαν τα ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που με τις κόκκινες σημαίες και τα πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Σταδίου γύρω στις 5 το απόγευμα, για να γίνουν αργότερα ένα ορμητικό κόκκινο ποτάμι που απλώθηκε μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας, μέχρι την πρεσβεία - σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν και πορεύτηκε μέχρι την πρεσβεία, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα, Δημ. Κουτσούμπα. Μπροστά, το πανό της ΚΟ Αττικής με το σύνθημα «καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικους σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρώτο σύνθημα στις προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σταδίου έπεσε όταν έφτασαν εκεί και εντάχθηκαν στην πορεία νέοι στρατευμένοι φορώντας τις στολές, τους οποίους οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν φωνάζοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».


Eurokinissi

Ιδιαίτερα μαχητική η παρουσία της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζομένων που - σε πείσμα όσων προσπαθούν να «διορθώσουν» τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη και να φτιασιδώσουν την εικόνα των ιμπεριαλιστών - βρέθηκαν εκεί δείχνοντας πως εμπνέονται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν στις καθημερινές μάχες για δουλειά με δικαιώματα, για Παιδεία, ενάντια στις πολιτικές ισοπέδωσης των δικαιωμάτων τους.

Με το δικό της πανό συμμετείχε και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, η αποκάλυψη του ρόλου των ιμπεριαλιστών με συνθήματα όπως «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «φονιάδες, ληστές υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Οι διαδηλωτές καλούσαν μέσα από τα συνθήματα και τα πανό το λαό να ορθώσει το ανάστημά του, για την πραγματική διέξοδο, ενάντια σε όσους ματώνουν τους λαούς για τα κέρδη: «Του λαού δυνάστες, εκμεταλλευτές, Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «εργάτες και λαός τώρα συμμαχία για την ανατροπή, για την εξουσία», «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Βάζοντας στο στόχαστρο και τους φασίστες που τότε και τώρα αποτελούν τα τσιράκια του συστήματος με συνθήματα όπως «βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».


Οταν η πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας έφτασε μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία δυνάμωσαν οι φωνές στα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη», «καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί».

  • Χτες διαδήλωσαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο σημείο μεταξύ Κλαυθμώνος και Κολοκοτρώνη για να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία, από όπου οργανωμένα διαλύθηκαν.

Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ