Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Προδιαγράφει μεγάλες μπίζνες για εναλλακτικά καύσιμα

Στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και των εφοπλιστών, στην ικανοποίηση της αξίωσης συνολικά της αστικής τάξης να αναδειχθεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Μεσόγειο και στην προάσπιση της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και χτες ανακοινώθηκε ότι θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος, το υπουργείο Υποδομών «για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και Μεταφορών, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης».

Με το νομοσχέδιο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2014/99 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προωθείται η «ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων» σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ ως πρόσχημα εμφανίζεται «ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Η Οδηγία «προβλέπει την υποχρεωτική θέσπιση Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής», η οποία κωδικοποιείται σε κίνητρα όπως ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές ενώ σε μια σειρά άρθρων του β' κεφαλαίου του νομοσχεδίου προβλέπονται πληθώρα διευκολύνσεων και απλοποιήσεων για την «fast track» αδειοδότηση των «επενδύσεων» που αφορούν τη δημιουργία και τη διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών.

Ως εναλλακτικά καύσιμα προβλέπονται το υγραέριο (LPG), το πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Προβλέπεται η εγκατάσταση τέτοιων υποδομών σε λιμάνια, μαρίνες αλλά και στην ξηρά, μετασκευές σε κινητήρες και μηχανές όλων των μέσων μεταφοράς. Στην οδηγία ορίζεται και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, όσον αφορά το LNG, ορίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός ανεφοδιασμού σε λιμάνια για την κίνηση πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας ή που κινούνται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, έως τις 31/12/2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ