Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Ο πρεσβευτής που ήταν βασανιστής

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Ενας Δανός βουλευτής και ομάδα Παλαιστινίων προσφύγων κατέθεσαν χτες μηνύσεις εναντίον του νεοαφιχθέντος στη Δανία πρεσβευτή του Ισραήλ, Γκάρμι Γκίλον, πρώην επικεφαλής (1994-1996) της Σιν Μπετ, των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Ο Γκίλον έχει ήδη ξεσηκώσει την κοινή γνώμη στη Δανία με τα σχόλιά του για τα βασανιστήρια σε βάρος των Παλαιστινίων: Είχε εγκρίνει, είπε πρόσφατα, τη «χρήση μέτριας σωματικής βίας» σε βάρος των κρατουμένων του. Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να ξανασκεφθεί την απαγόρευση της χρήσης βίας στη διάρκεια των ανακρίσεων, που ισχύει από το 1999, διότι «οι επιθέσεις των Παλαιστινίων αυξάνονται».

Ο Κένεθ Γκάαρ, εκπρόσωπος του βουλευτή της κοκκινοπράσινης Συμμαχίας, Σέρεν Σέντεγκααρντ, δήλωσε ότι η μήνυση κατατέθηκε για «παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων». Το κόμμα, που έχει 179 έδρες στη Βουλή της σκανδιναβικής χώρας, στηρίζει την κίνηση. Μήνυση κατά του Γκίλον κατέθεσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, την Πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Χιλή, καθώς και 7 Παλαιστίνιοι που είχαν υπάρξει θύματα βασανισμών. Η κίνηση βέβαια είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας έχει ήδη κάνει σαφές πως ο Γκάρμι Γκίλον«προστατεύεται από τη διπλωματική ασυλία του».

Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα δημοσιογράφων, ενώ ο ίδιος ο Γκίλον αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν αναγορευτεί επίσημα σε πρεσβευτή, το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ