Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»
«Αποδοτική αξιοποίηση των πόρων» υπέρ του κεφαλαίου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χτες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός», το οποίο αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2014/89 της ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό». Οπως πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 2 του ν/σ, «ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί μέσο υλοποίησης της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα οριοθέτησης περιοχών για υδατοκαλλιέργεια και αλιεία, εγκαταστάσεις και υποδομές για Ερευνα, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλων ενεργειακών πόρων, ορυκτών και αδρανών υλικών, για την παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τις οδούς θαλάσσιας μεταφοράς και τις κυκλοφοριακές ροές, τις διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών και τον τουρισμό.

Αποσκοπεί, δε, στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ δημοσίων αρχών και ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού. Παράλληλα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, στόχοι αποτελούν «ο περιορισμός των συγκρούσεων μεταξύ τομέων» και «η δημιουργία συνεργειών μεταξύ δραστηριοτήτων», η «ενθάρρυνση των επενδύσεων με διαφάνεια και σαφέστερους κανόνες», η «ενίσχυση της συντονισμένης και ολοκληρωμένης διασυνοριακής συνεργασίας», καθώς και «η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της έγκαιρης εκτίμησης του αντικτύπου και των δυνατοτήτων πολλαπλής χρήσης του χώρου».

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΝ, στόχος της σχετικής κοινοτικής οδηγίας την οποία ενσωματώνει το ν/σ στο εθνικό Δίκαιο είναι η προώθηση εφαρμογής της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την «ενίσχυση της παραγωγικότητας» και μια «πιο αποδοτική αξιοποίηση των πόρων», για την ανάκαμψη δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ