Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη»

Ανθρώπινη αλυσίδα: οι ξένοι διαδηλωτές προστατεύουν έναν 13χρονο που ρίχνει μπλόκο του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ανθρώπινη αλυσίδα: οι ξένοι διαδηλωτές προστατεύουν έναν 13χρονο που ρίχνει μπλόκο του ισραηλινού στρατού
ΑΛ ΧΑΝΤΕΡ.-

Περίπου 80 ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο συμμετέχουν τον τελευταίο μήνα στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων: Ηρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια μαζική αποστολή εκκλήσεων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να συμπαρασταθούν στους Παλαιστίνιους.

Η ομάδα, με όνομα Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μετά την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, περνά τις νύχτες με τις οικογένειες της Μπέιτ Τζάλα, περιοχής που έχουν περικυκλώσει τα ισραηλινά άρματα μάχης, περιόδευσε στη Γάζα και πραγματοποίησε διαδηλώσεις.

Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν από τις αρχές του Ισραήλ στις διαδηλώσεις. Ανάμεσά τους ήταν ένας 26χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο Αντριου Κλάρνο, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο έξω από το ανεπίσημο αρχηγείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Απελευθερώθηκε, ωστόσο θα περάσει από δίκη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε «παράνομη συγκέντρωση» και της «αντίστασης κατά της αρχής».

Η Λίντα Μπίβις, 40 ετών, καθηγήτρια Ιστορίας στο Γυμνάσιο του Ρέντον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, πέρασε τη νύχτα της Πέμπτης μαζί με τον σύζυγό της και μια οικογένεια Παλαιστινίων, στη Χεβρώνα. Εκεί όπου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αντάλλασσαν πυρά ολόκληρη τη νύχτα. «Σε αυτό το σημείο, όταν οι άνθρωποι δέχονται συνεχώς πυρά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το σώμα σου ανάμεσα στους άμαχους και τους οπλισμένους, σαν ανθρώπινη ασπίδα», λέει.

Η ομάδα των ακτιβιστών χτες παρακολούθησε ένα 13χρονο παιδί να ρίχνει, οδηγώντας μια μπουλντόζα, ένα μπλόκο του ισραηλινού στρατού. Ηταν μια πρόσκαιρη νίκη - ο στρατός θα ξαναφτιάξει μέσα σε λίγες ημέρες το μπλόκο - αλλά με μεγάλο συμβολισμό. Ο 13χρονος Χαλέντ ανασήκωσε τους ώμους του όταν τον ρώτησαν αν φοβόταν μήπως οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τον παρακολουθούσαν από απόσταση άνοιγαν πυρ εναντίον του: Ζει καθημερινά τέτοιες καταστάσεις. «Θα γινόμουν μάρτυρας», θα πει.

Η Αϊρίν Σίγκελ, μια Αμερικανίδα της διεθνούς ομάδας των διαδηλωτών, χαμογέλασε βλέποντας ένα μικρό Παλαιστίνιο με ένα ψεύτικο όπλο. Αλλά ανησυχεί για αυτά τα παιδιά, δηλώνει: «Τι πρότυπα έχουν; Τι οραματίζονται να γίνουν; Πού θα μορφωθούν;», ρωτάει.

Η Αμερικανοπαλαιστίνια Χάιντι Αράφ έβαλε το χέρι πάνω από τα μάτια της καθώς κοίταζε στο λόφο από πάνω τους τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που είχαν πίσω τους τον ήλιο που έδυε. «Οι κυβερνήσεις μας καλούν για ειρήνη», λέει, «αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει δράση. Το κάνουμε εμείς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η οργή των Παλαιστινίων (2015-10-13 00:00:00.0)
«Βράζουν» τα κατεχόμενα σε Α. Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη (2015-10-06 00:00:00.0)
Δολοφονία 13χρονου εφήβου από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις (2014-10-17 00:00:00.0)
Με Σαρκοζί - Μπράουν ο Ολμέρτ (2007-10-23 00:00:00.0)
Ολο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις (2003-02-26 00:00:00.0)
Ενωτικές δεσμεύσεις στο «Λικούντ» ενόψει εκλογών (2002-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ