Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Gazprom», Κοπελούζος «σπάνε» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη διοίκηση της ΔΕΠΑ η είδηση ότι η ιδιωτική εταιρεία «Προμηθέας Gas», συμφερόντων ρωσικής «Gazprom» και ομίλου Κοπελούζου, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια εμπορία φυσικού αερίου, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις τροφοδοσίας με φυσικό αέριο ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών όπως η «Elpedison» και η «Ηρων». Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τη ΔΕΗ αλλά και τις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον εφοδιασμό φυσικού αερίου νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η «Gazprom» είναι παράλληλα και ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο, γεγονός που η ΔΕΠΑ δεν αποκλείει να αξιοποιήσει σε ενδεχόμενη προσφυγή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επικαλούμενη «πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού», αφού το ρωσικό μονοπώλιο θεωρητικά μπορεί να διαθέτει φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τη ΔΕΠΑ. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, χτεσινές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θ. Κιτσιάκος, θα μεταβεί στη Ρωσία τις επόμενες μέρες για κατ' ιδίαν συνομιλίες με τη διοίκηση της «Gazprom», όπου θα θέσει το ζήτημα της σύμβασης προμήθειας που έχουν συνάψει οι δύο εταιρείες.

Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται στο φόντο των πιέσεων που φέρονται να ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την εμπορία φυσικού αερίου στα αστικά δίκτυα, αλλά και σεναρίων περί ιδιωτικοποίησης της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ