Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«Καταιγίδα» απολύσεων σε «Φορντ» και «Μπόινγκ»

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Ολοένα και διευρύνεται ο κύκλος των απολυμένων ή υπό απόλυση εργαζομένων στα μεγαθήρια της αμερικάνικης βιομηχανίας...

Χτες, η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία ΦΟΡΝΤ ανακοίνωσε πως θα απολύσει μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου κάπου 4.000 με 5.000 εργαζόμενους (κυρίως διοικητικό και υπαλληλικό προσωπικό) στο πλαίσιο του προγράμματός της για αύξηση των κερδών της εταιρίας.

Αν και οι περισσότερες «περικοπές θέσεων εργασίας» λέγεται πως θα προέλθουν από υπαλλήλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, εντούτοις, ο αριθμός των 4.000 έως 5.000 επικείμενων απολυμένων αποτελεί το 10% του υπαλληλικού και εργατικού δυναμικού που απασχολεί η ΦΟΡΝΤ σε βιομηχανικές μονάδες των ΗΠΑ. Οι προαναγγελθείσες απολύσεις των 4.000 με 5.000 εργαζομένων στη Φορντ δεν είναι παρά το τελευταίο κύμα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων απολύσεων στις οποίες έχουν προβεί ή έχουν ανακοινώσει πως θα προβούν οι διοικήσεις πολυεθνικών βιομηχανιών. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, οι λεγόμενες «ατμομηχανές» της βαριάς βιομηχανίας παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει τις απολύσεις 837.000 εργαζομένων, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών έχουν γνωστοποιήσει τις απολύσεις περισσότερων από 358.000 εργαζομένων...

Αλλωστε, είναι ενδεικτικό πως πριν περάσουν δύο ώρες από την ανακοίνωση της ΦΟΡΝΤ, η βιομηχανία αεροναυπηγικής «ΜΠΟΪΝΓΚ» ανακοίνωσε τις απολύσεις άλλων 600 εργαζομένων από τη μονάδα παραγωγής στο Λονγκ Αϊλαντ λόγω των χαμηλών κερδών που προβλέπεται να έχει φέτος η εταιρία. Μόλις τον περασμένο Μάη, η ΜΠΟΪΝΓΚ είχε απολύσει άλλους 600 στη βιομηχανική μονάδα παραγωγής των «Μπόινγκ» τύπου 717, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ