Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά κυβέρνησης - ΔΝΤ

Διαδηλώτριες κρατούν μαύρα μπαλόνια, σύμβολο «πένθους» για τις περικοπές μισθών και συντάξεων

Associated Press

Διαδηλώτριες κρατούν μαύρα μπαλόνια, σύμβολο «πένθους» για τις περικοπές μισθών και συντάξεων
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είδε χτες άλλη μια μαζική διαδήλωση εναντίον της οικονομικής πολιτικής του αμετανόητου Φερνάντο ντε λα Ρούα και της (ανασχηματισμένης, από την Πέμπτη) κυβέρνησής του, που επιμένουν στη μείωση κατά 13% των μισθών και συντάξεων. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αλλά και άνεργοι κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπουένος Αϊρες εναντίον των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση, κατόπιν των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Σταματήστε τις περικοπές, σταματήστε το νεοφιλελευθερισμό», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με μια ανταπόκριση. Στη διαδήλωση συμμετείχαν εργάτες, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που πλήττονται από την αυξανόμενη ανεργία και την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 13% μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Λιτότητα σε μια χώρα όπου η οικονομική κατάσταση είναι τραγική: στο Μπουένος Αϊρες, το 33% των 12 εκατομμυρίων κατοίκων του ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισόδημα μόλις 150 δολάρια το μήνα και ένα 10% των κατοίκων δεν παίρνουν πάνω από 60 δολάρια μηνιαίως. Η χώρα είχε αντιμετωπίσει τέτοια κρίση στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η οικονομία της Αργεντινής καταστράφηκε από τον υπερπληθωρισμό.

Παρ' όλα αυτά, οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και ο ίδιος ο ντε λα Ρούα ικέτευαν το ΔΝΤ για νέα δάνεια 6 έως 9 δισ. δολαρίων (ήδη έχουν συμφωνήσει για 14 δισ. δολάρια που αποδεσμεύονται με το σταγονόμετρο), υποσχόμενοι ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ