Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Με στόχο τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου

Με την ψήφιση και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορά τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον κίνδυνο της συσσώρευσης νέων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, που ενσωματώνει την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4/2/2014.

Συνοπτικά προβλέπονται μια σειρά ρυθμίσεις για την αποφυγή «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, όπως «πραγματοποίηση ενδελεχούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή από τον πιστωτικό φορέα», που φτάνει μέχρι τη «διερεύνηση των συνηθειών του καταναλωτή», με στόχο όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση τη διασφάλιση του υψηλότερου βαθμού «αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής αγοράς», με στόχο τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν και εκθείασαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, επικεντρώνοντας την κριτική της στην έλλειψη προστασίας των δανειοληπτών που «σύναψαν δάνεια με ελβετικά φράγκα».

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ σχολιάζοντας την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ως ρύθμιση για την προστασία του δανειολήπτη, σημείωσε ότι πρόκειται για «συνειδητή παραπλάνηση», που εντάσσεται στη γνωστή επιχείρηση να «αποδεχτούν τα λαϊκά στρώματα τους στόχους του κεφαλαίου ως δικούς τους». Υπενθύμισε, ακόμα, ότι τη συγκεκριμένη Οδηγία ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει καταψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο...

Καταθέτοντας ορισμένες από τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, όπως είναι η διαγραφή κάθε είδους τόκων και ανατοκισμού και μετέπειτα η διαγραφή του 50% της οφειλής προς τις Τράπεζες, όπως επίσης και το «πάγωμα» των τόκων για όσο διάστημα διαρκεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, όπως και για τους ανέργους, επισήμανε ότι αυτές «έρχονται σε αντίθεση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ειδικά των τραπεζικών ομίλων», δείχνοντας «τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες του λαού για να είναι αποτελεσματικοί».

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο, στις «λοιπές διατάξεις» είχε συμπεριληφθεί άρθρο (46) το οποίο προέβλεπε την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης που αφορά στην κατά 30% έκπτωση στο τέλος «παραμονής και πλόων» για πλοία και θαλαμηγούς που ελλιμενίζονται όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Μετά την αντίδραση της Ενωσης των Ακτοπλόων και άλλων Ενώσεων εφοπλιστών, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Συρμαλένιος) και των ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, Χρυσής Αυγής, το άρθρο αποσύρθηκε με ...συνοπτικές διαδικασίες.

Αποσύρθηκε, επίσης, λόγω επιφύλαξης των ΑΝΕΛ, το άρθρο 43 που προέβλεπε την υποχρέωση των οικοδομικών εταιρειών να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ