Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προβληματισμός και ανησυχίες μετά την εκλογή Τραμπ

Στη σκιά της εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ συνεδρίασε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (μέλη της είναι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών - μελών), με τον γγ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να καλωσορίζει στην ομιλία του την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και να δηλώνει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

«Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ ήταν στέρεη σαν βράχος για σχεδόν 70 χρόνια. Μια συνεργασία που λάμβανε πάντα διακομματική υποστήριξη στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Στόλτενμπεργκ για τις διαθέσεις της αμερικανικής πλευράς, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη κατανομή των βαρών θα κάνει το διατλαντικό δεσμό ακόμη ισχυρότερο», καλώντας όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για δαπάνες 2% ετησίως του ΑΕΠ τους σε εξοπλισμούς.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε εκτενώς στην προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμή με τη Ρωσία, στις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS, που επιχειρούν από την αεροπορική βάση στο Ικόνιο, ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά και στην κατάσταση στη Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή».

Είπε ακόμα ότι «η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι τώρα πιο στενή από ποτέ (...) Υπάρχει δυναμική (...) Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία αυτή», αναφέροντας ως πεδία την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και τον συντονισμό ασκήσεων.

Μιλώντας, τέλος, για την πρωτοβουλία της ΕΕ να αναπτύξει δομές «για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας», σημείωσε ότι «είναι σημαντικό αυτές οι προσπάθειες να είναι συμπληρωματικές, διαφανείς και να αλληλοϋποστηρίζονται (...) οι σύμμαχοι - μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν είναι και μέλη της ΕΕ, θα συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία».

Στο μεταξύ, με αφορμή τη μέρα χτες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «να συμβάλουν - μέσω των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών δομών άμυνας και ασφάλειας - στη διεθνή σταθερότητα, στην ασφάλεια και την ευημερία. Ετσι, η Ελλάδα κατοχυρώνει την ισχυρή και δυναμική παρουσία της στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναδεικνυόμενη σε πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ