Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ωστόσο, η Τουρκία χαρακτηρίζεται «σημαντικός εταίρος» της ΕΕ. Εντονη αντίδραση από Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενταγμένο στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών είναι το ψήφισμα με το οποίο, χτες, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές.

Στο ψήφισμα, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, διευκρινίζεται ότι πρέπει «να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ», αλλά και ότι η θέση του ΕΚ θα επανεξεταστεί όταν ανασταλούν τα «δυσανάλογα - όπως χαρακτηρίζονται - μέτρα» που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία.

Το ΕΚ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της ΕΕ», εκτιμώντας ωστόσο ότι σήμερα η Τουρκία «δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση» για διμερή συνεργασία, επειδή «οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι μια επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα οδηγούσε σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.

Επίσης, την τελευταία στιγμή εντάχθηκε στο ψήφισμα του ΕΚ και τροπολογία, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία του οργάνου «για τις (τουρκικές) δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν έναν αιώνα». Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπερψήφισαν 290 βουλευτές, καταψήφισαν 257 και υπήρξαν 68 αποχές. Δηλαδή, σε ένα ζήτημα που αφορά σύνορα, το Ευρωκοινοβούλιο αποδεικνύει τον πραγματικό του ρόλο, ως εκφραστής μέσω των αστικών κομμάτων των επιδιώξεων διαφόρων αστικών τάξεων που βλέπουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης να επεκτείνει τα σύνορά της.

Στην Τουρκία, έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ΑΚΡ, με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να λέει ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμα με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΤRT σημείωσε με νόημα: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί».

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αγκυρα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι την 1η Δεκέμβρη θα επισκεφτεί την Αγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που θα πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Κοινής Τουρκο-ρωσικής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού για πρώτη φορά μετά την περσινή κρίση στις διμερείς σχέσεις.

  • Τουλάχιστον 2 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 33 τραυματίστηκαν χτες το πρωί στα Αδανα της νότιας Τουρκίας, μετά από έκρηξη «παγιδευμένου» αυτοκινήτου σε χώρο στάθμευσης του τοπικού κυβερνείου της περιφέρειας. Αμέσως η κυβέρνηση έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» που απέδωσε στο ΡΚΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ