Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια με συνοπτικές διαδικασίες

Με στόχο την αποτελεσματικότερη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Υπερψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του «επείγοντος», το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», το οποίο περιλαμβάνεται στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενισχύει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των προκατόχων της, επιδιώκοντας με τη σειρά της «Δημόσια Διοίκηση μοχλό ανάπτυξης της κερδοφορίας των καπιταλιστών, σε βάρος των βασικών αναγκών του λαού», όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας.

Ενδεικτικό του αντιδραστικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 5, στο οποίο αποκαλύπτεται ποιος είναι ο στόχος της «κινητικότητας». Αναδεικνύεται δηλαδή ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις σαρωτικές αλλαγές που επέβαλαν στο Δημόσιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών (νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.), αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κ.λπ., και ανακατανέμει ανάλογα το προσωπικό.

Οπως και το άρθρο 4, το οποίο ουσιαστικά χαρακτηρίζει ως... επαρκώς στελεχωμένη μια υπηρεσία αν έχει καλυμμένο το 50% των προβλεπόμενων θέσεων!

Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν το νομοσχέδιο χωρίς βέβαια να διαφωνούν με το πυρήνα του. Η κριτική τους ήταν του τύπου ότι το νομοσχέδιο «έχει καλές προθέσεις αλλά είναι ανεφάρμοστο», όπως αναφέρεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ότι διατηρεί την «κομματικοκρατία», το ρουσφέτι κ.λπ. κατά το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων και τη ΧΑ.

Στην αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας

Η Δ. Μανωλάκου έκανε επίσης ειδική αναφορά στις διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και αφορούν την αμυντική βιομηχανία.

Οπως σημείωσε, «το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα προχωρήσει και συγχωνεύσεις και καταργήσεις και το οριστικό κλείσιμο των εταιρειών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, πετώντας τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες». Οπως εξήγησε, πρόκειται για το άρθρο 40 του νομοσχεδίου το οποίο (αφού τροποποιήθηκε με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας) προβλέπει για τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ», ότι «δύναται να μεταταχθούν σε τυχόν κενές θέσεις άλλων οργανισμών ή, εάν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, στους φορείς αυτούς».

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «όμως και αν υπάρξουν προϋποθέσεις μετάταξης - που εμείς το ευχόμαστε και γι' αυτό θα εκφραστούμε με το "παρών" - δεν διευκρινίζονται οι όροι εργασίας, ο τύπος σύμβασης, το ύψος της μισθοδοσίας και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων».

Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ η κυβέρνηση

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφορούσαν, η μία την μονιμοποίηση των επικουρικών υγειονομικών στα νοσοκομεία και η δεύτερη στη διευθέτηση ζητημάτων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Η Δ. Μανωλάκου σχολίασε ότι και από την απόρριψη φαίνεται πως «πίσω από τις διακηρύξεις για αποτελεσματική διοίκηση και κράτος, κρύβεται η μεγάλη φοροαφαίμαξη του λαού, οι περικοπές δαπανών κοινωνικής πολιτικής, για να ακολουθήσει η κρατική ενίσχυση των εγχώριων ομίλων, ειδικότερα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε αυτό όλοι σας είσαστε σύμφωνοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της καταστολής και του διπλού εγκλωβισμού (2018-12-22 00:00:00.0)
«Σκούπα» για τη θωράκιση της εξουσίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου (2017-02-24 00:00:00.0)
Προστέθηκε στην ατελείωτη λίστα των διευκολύνσεων για το κεφάλαιο (2016-12-22 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τις Επιτροπές της Βουλής (2015-11-03 00:00:00.0)
Τρανό ψέμα κοντά ποδάρια (2015-05-09 00:00:00.0)
Αίρεται κάθε εμπόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις (2014-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ