Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταγμένο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Ενταγμένο στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων είναι το ψήφισμα με το οποίο, προχτές, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Επίσης, την τελευταία στιγμή εντάχθηκε στο ψήφισμα του ΕΚ και τροπολογία, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία του οργάνου «για τις (τουρκικές) δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης», η οποία υπερψηφίστηκε από 290 βουλευτές, κατά ψήφισαν 257 και υπήρξαν 68 αποχές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα, βάζοντας όμως την ολοκληρωμένη θέση του Κόμματος ενάντια στην ένταξη, οποιασδήποτε χώρας στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Το Ευρωκοινοβούλιο επικαλούμενο στο ψήφισμά του τα "δυσανάλογα κατασταλτικά μέτρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα" ...θυμήθηκε υποκριτικά να εκφράσει "ανησυχίες" για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού από τις τουρκικές αρχές. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει τη "δέσμευσή" του να "κρατήσει την Τουρκία προσδεμένη στην ΕΕ" και "υπογραμμίζει την στρατηγική σπουδαιότητα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας", γι΄ αυτό άλλωστε αφήνει ανοιχτή τη συνέχιση της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ και τη διαδικασία κατάργησης της ταξιδιωτικής βίζας, ενώ δηλώνει την ετοιμότητά του για "αναθεώρηση της θέσης του" όταν τα "δυσανάλογα μέτρα (...) αρθούν». Επίσης, το ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική της, και επισημαίνει ότι η Ευρωβουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ασκεί κριτική στις τουρκικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λοζάνης που αφορά τα σύνορα της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Και το ΚΚΕ καταλήγει: «Τα ιμπεριαλιστικά "παζάρια", οι αναδιατάξεις συμμαχιών και η στάση της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Αντίθετα, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Σε αυτά τα σχέδια, εμπλέκεται ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαών της περιοχής βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, συνολικά ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα συμφέροντα των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, κρίσεις, φτώχεια και προσφυγιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ