Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ»
Πρώτος ο Φιγιόν με 66%

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο πρώην πρωθυπουργός (2007 - 2012) της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν πήρε το χρίσμα των «Ρεπουμπλικάνων» για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2017 μιας και αναδείχτηκε πρώτος στον προχτεσινό β' γύρο των εκλογών με 66,5%, έναντι 33,5% του Αλέν Ζιπέ. Η συμμετοχή ξεπέρασε τα 4.300.000 άτομα.

Η νίκη Φιγιόν έκανε διάφορα ΜΜΕ να υποστηρίξουν ότι θα είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας, με βάση διάφορες εκτιμήσεις ότι θα νικήσει την πρόεδρο του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο προτάσεις του Φιγιόν θεωρούνται σε αρκετά θέματα «κοντινές» με αυτές της Λεπέν, στο φόντο ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών στη Γαλλία, όπου τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει ο προβληματισμός της πλουτοκρατίας για το πώς θα ανακτήσει χαμένο έδαφος και γι' αυτό εξετάζει εναλλακτικές για τις συμμαχίες και τις προτεραιότητές της. Σε αυτήν τη βάση, για παράδειγμα, ο Φιγιόν υποστηρίζει την «αναπροσαρμογή» της σχέσης με τη Ρωσία, την ακόμα πιο «ενεργητική» συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο της Συρίας κ.τ.λ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Harris Interactive», ο Φιγιόν στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών θα έπαιρνε 26%, έναντι 24% της Λεπέν και 67% στο β' γύρο, έναντι 33% της Λεπέν.

Βεβαίως, ζητούμενο όλων είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, γι' αυτό και η ατζέντα Φιγιόν περιλαμβάνει χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση δημόσιων δαπανών, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμα πιο «ευέλικτη» αγορά εργασίας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, ακόμα πιο πυκνές διεργασίες αναμένονται και στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, εν αναμονή και των αποφάσεων Ολάντ για το αν τελικά θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Σε συνέντευξή του, ο σημερινός πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε πως «προετοιμάζομαι, θα είμαι έτοιμος (...) Θα πάρω την απόφασή μου με συνείδηση...», αφήνοντας ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ