Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Παλλαϊκή συνοδεία καθ' οδόν προς το Σαντιάγκο

Το «Καραβάνι της Ελευθερίας», η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο, του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης που «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη σε ηλικία 90 χρόνων, βρίσκεται καθ' οδόν προς το Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή της κηδείας στο νεκροταφείο της Σάντα Ιφιγένια την ερχόμενη Κυριακή. Εκατομμύρια Κουβανοί, κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα οι νέοι, υποδέχονται τον ηγέτη τους στις πόλεις τους για τον τελευταίο χαιρετισμό. Βγαίνουν στους δρόμους, τις πλατείες, τα μπαλκόνια με τις σημαίες της χώρας τους και την υπόσχεση να συνεχίζουν τον αγώνα για όσα πάλεψε ο Κομαντάντε.

Οι επαρχίες Ματάνσας, Σιενφουέγκος, Βίγια Κλάρα, Σάνκτι Σπίριτους, Σιέγο ντα Αβιλά, Καμαγκουέι είναι η έως τώρα διαδρομή, με τα συνθήματα να βγαίνουν από πολλά στόματα: «Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».

Η πομπή σταμάτησε το βράδυ της Τετάρτης στη Σάντα Κλάρα και συμβολικά η τεφροδόχος αποτέθηκε στο μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Βολιβίας. Στο εμβληματικό αυτό μνημείο, χιλιάδες Κουβανοί, όλη τη νύχτα, περνούσαν για να πουν το «ύστατο χαίρε».

Η πομπή συνεχίζει το ταξίδι της, που είναι η αντίστροφη διαδρομή που έκανε ο επαναστατικός στρατός με επικεφαλής τον Φιντέλ το Γενάρη του 1958, από το Σαντιάγκο έως την Αβάνα, όταν μπήκε νικητής στις 8 Γενάρη. Το Σάββατο θα γίνει λαϊκή συγκέντρωση στο Σαντιάγκο στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο», όπου θα μιλήσει ο Πρόεδρος της χώρας και πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Την επόμενη μέρα θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο και όπου βρίσκονται και τα οστά 32 επαναστατών που έπεσαν στην επίθεση στις 26 Ιούλη του 1953 ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.



Η πομπή με την τεφροδόχο του Φιντέλ διασχίζει σχεδόν όλη την Κούβα

Copyright 2016 The Associated

Η πομπή με την τεφροδόχο του Φιντέλ διασχίζει σχεδόν όλη την Κούβα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ