Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τρέχουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη...

... καλλιεργούν αυταπάτες ότι αυτή θα είναι προς όφελος του λαού

Με επίκεντρο την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και τις βλέψεις της αστικής τάξης στη δρομολόγηση ευνοϊκών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της εξελίξεων, που σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρέους κ.ά., κινούνται οι παρεμβάσεις κυβέρνησης και αστικών κομμάτων, που προσπερνούν σαν ανύπαρκτα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η εξέλιξη αυτή.

Χτες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι «παίκτες» στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θέλουν λύση, και όχι εμπλοκή. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα όφειλε για τη δεύτερη αξιολόγηση και πλέον οι θεσμοί πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Στη συνεδρίαση της ΚΟ μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από ...κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, με στόχο να στηθεί ένα νέο εκβιαστικό προς το λαό δίπολο, αλλά και να κρυφτεί όσο μπορεί η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ πάνω στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζε χτες για τις πρόσφατες ομιλίες του Κ. Μητσοτάκη ότι «σκοπός του είναι η εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Star επιχειρούσε να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ώστε να υιοθετήσει σαν δικούς του τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «εμείς συνδέουμε τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος και στη συνέχεια την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, όπου η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα και οι επενδυτές μπορούν να έχουν έναν καθαρό διάδρομο χρέους, γνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα πλαίσιο, όμως, στο οποίο - κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό - οι πολίτες (...) θα το δουν αυτό στην καθημερινότητά τους».

Κι ενώ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζουν την αστική τάξη ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» είναι κοντά, τα άλλα αστικά κόμματα επικρίνουν την ...καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Growth Awards», αναφερόμενος στους στόχους του κεφαλαίου μίλησε για «τα αυτονόητα που κατανοεί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, (που) δεν υπηρετούνται από τη σημερινή ιδεοληπτική κυβέρνηση. Η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμό. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης».

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χρέωσε στην κυβέρνηση ...απογοητευτικές επιδόσεις στο θέμα του χρέους. Επιβεβαιώνοντας ότι η σκοπιά της κριτικής της είναι αυτή του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Για ποια ανάπτυξη και για ποιες επενδύσεις μιλά η κυβέρνηση, με τη δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επιβάλει; Με τις ιδεοληψίες των υπουργών της και τις σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και σε νομοθετημένες ιδιωτικοποιήσεις; Ακόμα και αν μας έδιναν γενναία μέτρα για το χρέος, η αδυναμία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη λειτουργεί ως απαγορευτικό stop στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ