Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Μπέλεν

Νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έγιναν την Κυριακή, αναδείχθηκε ο υποψήφιος (πρώην πρόεδρος των Πράσινων, στηρίχτηκε και από τους Σοσιαλδημοκράτες) Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με 53,3%, έναντι του υποψηφίου του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, 46,7% με βάση την καταμέτρηση του 70% των ψήφων και χωρίς τις λεγόμενες επιστολικές ψήφους (τελικά αποτελέσματα που θα άλλαζαν την κατάσταση αναμένονταν χτες το βράδυ).

Το αποτέλεσμα στην Αυστρία αξιοποιήθηκε από τα αστικά επιτελεία, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην ΕΕ, για να παρουσιάσουν τη νίκη Μπέλεν ως «ανάχωμα στην ακροδεξιά». Μάλιστα, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μίλησε για νίκη «των προοδευτικών δυνάμεων κατά του λαϊκισμού». Στην πραγματικότητα, η ισχυροποίηση και στην Αυστρία των ρατσιστικών, ξενοφοβικών δυνάμεων και δυνάμεων που προωθούν ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης της ίδιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αποδεικνύει ότι δημιουργούνται διάφορες εναλλακτικές για το κεφάλαιο, που καταφέρνουν να χειραγωγούν και λαϊκές μάζες. Στην περίπτωση του Χόφερ, το ζήτημα των μεταναστών ήταν το βασικό του «όπλο», αλλά και η διαφοροποίησή του από την ΕΕ, χωρίς να θέτει ζήτημα εξόδου. Αντίστοιχες διεργασίες υπάρχουν και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία που έχουν εκλογές την επόμενη χρονιά.

Πάντως, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Αλ. φαν ντερ Μπέλεν έσπευσε να δηλώσει ότι θα είναι «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω από όλα ευρωπαϊστής» και σημείωσε ότι η νίκη του «στέλνει ένα μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί κάποιος να νικήσει εκλογές υποστηρίζοντας φιλοευρωπαϊκές θέσεις». Ο Χόφερ αναγνώρισε το αποτέλεσμα, ενώ θέλησε να διαφοροποιηθεί από τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας, που την Παρασκευή είχε δηλώσει στο «Fox News» ότι εφόσον ο Χόφερ νικήσει, θα εξαγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, και μάλιστα του επέρριψε ευθύνες για το αποτέλεσμα.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο σοσιαλδημοκράτης απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, εμφανίστηκαν «ανακουφισμένοι» από το αποτέλεσμα, που είναι «υπέρ της ενότητας της ΕΕ». Ωστόσο, η ενότητα για την οποία μιλάνε, αφορά στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που εντείνουν την εκμετάλλευση των λαών, την ίδια ώρα που μεταξύ τους οι αστικές τάξεις κοντράρονται, πάνω στο «έδαφος» των δυσκολιών καπιταλιστικής ανάκαμψης, για το ποια θα έχει τις λιγότερες απώλειες ή τα μεγαλύτερα κέρδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο ένα (2024-03-13 00:00:00.0)
Εγγυήσεις ζητάει ο Ροχανί από τα κράτη που συνεχίζουν να τη στηρίζουν (2018-07-05 00:00:00.0)
Ερχονται αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με κάθε κυβερνητική εκδοχή (2017-10-22 00:00:00.0)
Η ακροδεξιά πήρε την πρωτιά (2016-04-27 00:00:00.0)
Ηττα των ακροδεξιών (2005-10-25 00:00:00.0)
Μετά τις βουλευτικές εκλογές (2003-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ