Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι

Copyright 2016 The Associated

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι ένοπλες οργανώσεις που αρνούνται να εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι θα θεωρηθούν τρομοκρατικές και θα αντιμετωπιστούν αναλόγως», διεμήνυσε χτες από τη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτοντας γαλλοβρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για 10ήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι, με πρόσχημα την ασφάλεια των αμάχων.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε πως ο πραγματικός στόχος μιας τέτοιας πρότασης είναι η διευκόλυνση της ανασυγκρότησης και του ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων, με τους οποίους συνεργάζονται. Κατηγόρησε επίσης για υπόθαλψη τρομοκρατών που δρουν στη Συρία, την ώρα, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, τηρούν σιγήν ιχθύος για τον χτεσινό βομβαρδισμό ρωσικού νοσοκομείου στο Χαλέπι.

Πριν από τις δηλώσεις Λαβρόφ ανακοινώθηκε πως από βομβαρδισμό αντικαθεστωτικών στο Δυτικό Χαλέπι σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, που είχε στήσει ο ρωσικός στρατός σκοτώθηκαν δύο Ρωσίδες νοσηλεύτριες και τραυματίστηκε σοβαρά Ρώσος παιδίατρος.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λονδίνου» πως η ΕΕ σχεδιάζει να προσφέρει στη συριακή κυβέρνηση οικονομική βοήθεια, με αντάλλαγμα να επιτρέψει την παραμονή αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε «ορισμένες περιοχές της Συρίας». Επίσης, η ΕΕ φέρεται πως δεν επιμένει πλέον στην απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπ. Ασαντ, από την εξουσία.

Επιπλέον, χτες, έφτασε στο Βερολίνο ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, αύριο (Τετάρτη) στο Βερολίνο, συζητώντας τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία.

Συντριβή ρωσικού μαχητικού στη Μεσόγειο

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε χτες τη συντριβή ρωσικού τζετ Τύπου «Su-33» κατά την επιστροφή του στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», μετά από βομβαρδισμό θέσης τζιχαντιστών στη Συρία. Ο πιλότος του αεροσκάφους χρησιμοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και διασώθηκε. Είναι το δεύτερο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη μετά από το «MiG-29», που κατέπεσε λίγο πριν προσνηωθεί στο ρωσικό αεροπλανοφόρο στις 15 Νοέμβρη.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του πως είναι τάχα «ανθρωπιστικό» το ενδιαφέρον για το Χαλέπι και πως η Τουρκία «πολεμά όλες τις τρομοκρατικές ομάδες». Χαρακτήρισε «άσχημες, απαράδεκτες και παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας πως υποστηρίζει το πρώην «Μέτωπο Νούσρα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμπι αλ Χασάν αλ Μουχάζεν νέος εκπρόσωπος του «Ισλαμικού Κράτους», σε ηχογραφημένο μήνυμα, κάλεσε τους τζιχαντιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια σε πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο και να μην εγκαταλείψουν την ιρακινή πόλη Ταλ Αφάρ.

Ο Κάρτερ για τη Μοσούλη

Αν και η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ από το «Ισλαμικό Κράτος» θα είναι δύσκολη, «είναι πιθανό» η επιχείρηση να ολοκληρωθεί προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Εκτίμησε, επίσης, πως ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοί τους «θα χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ» και μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ