Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ομιλία Ομπάμα για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμενόταν χτες να εκφωνήσει την τελευταία του σημαντική ομιλία πριν παραδώσει την προεδρία στον Ντόναλντ Τραμπ. Η ομιλία είχε προγραμματιστεί να έχει θέμα την «εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και θα γινόταν στην Αεροπορική Βάση Μακ Ντιλ στην Τάμπα της Φλόριντα. Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του «υπήρξε επιτυχής στη δημιουργία συμμαχιών και στη συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις για την εξόντωση της ηγεσίας τρομοκρατικών δικτύων και την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων οργανώσεων». Φυσικά, οι ΗΠΑ, και στη διάρκεια της θητείας του Ομπάμα, του πρώτου μαύρου Προέδρου που είχε παρουσιαστεί ως η «ελπίδα» και μάλιστα πήρε προκαταβολικά το Νόμπελ Ειρήνης, συνέχισαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον κόσμο. Αξιοποίησαν πολύμορφα το «εργαλείο» των τζιχαντιστών και του «Ισλαμικού Κράτους» για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων και σήμερα χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την καταπολέμησή του, για να προωθήσουν τα ίδια σχέδια, που σχετίζονται με τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτό βλέπουμε στο αιματοκύλισμα των λαών της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας.

Το ζήτημα της ...αποτελεσματικότητας του Ομπάμα, βεβαίως, είναι και αντικείμενο ενδοαστικής διαπάλης και ορισμένα επιτελεία τού καταλογίζουν ευθύνες για την άνοδο του «Ισλαμικού Κράτους». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Ρεπουμπλικανός εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε χαρακτηρίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο τον Ομπάμα όσο και την αντίπαλό του και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, «συνιδρυτές» του ΙΚ. Το τι τελικά θα κάνει και ο Τραμπ, μένει να φανεί, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ακόμα και με άλλη τακτική, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός στόχος, η διεύρυνση του ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το γραφείο του Λευκού Οίκου είχε δύο επαφές με την κινεζική κυβέρνηση, για να εξηγήσει τη σημασία που έχει η σταθερότητα των σινοαμερικανικών σχέσεων για την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ομπάμα Τζος Ερνεστ. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά την πρόσφατη συνομιλία του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την ηγέτιδα της Ταϊβάν, που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κινεζικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση που η ομάδα του Τραμπ «έχει διαφορετικό στόχο» (σ.σ. για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ), «τότε, θα το αφήσω στους ίδιους να τον περιγράψουν», είπε ο Ερνεστ, σημειώνοντας ότι «η πολιτική της μιας Κίνας εξακολουθεί να ισχύει».

Ρεπουμπλικανός εκλέκτορας δεν θα ψηφίσει τον Τραμπ

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, ένας εκλέκτορας από το Τέξας που εκλέχτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα δώσει την ψήφο του υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, όταν θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ψηφοφορία στο λεγόμενο Κολεγίου των 538 Εκλεκτόρων στις 19 Δεκέμβρη. Στο σώμα αυτό κυριάρχησε ο Τραμπ, παρότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον είχε πάνω από 2 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από αυτόν, αλλά σε πολιτείες που δεν εξέλεγαν πολλούς εκλέκτορες.

Ο εκλέκτορας Κρίστοφερ Σαπράν, που ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα και είχε υπηρετήσει ως πυροσβέστης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, έγραψε σε σχόλιό του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The New York Times»: «Πριν από 15 χρόνια, ορκίστηκα να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, αλλά και το Σύνταγμα των ΗΠΑ κατά όλων των εχθρών, εσωτερικών κι εξωτερικών. Στις 19 Δεκέμβρη θα το πράξω και πάλι».

Ωστόσο, για να υπάρξει αλλαγή στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, πρέπει μαζί με τον Σαπράν να συνταχθούν άλλοι 36 εκλέκτορες, πράγμα που θεωρείται μάλλον απίθανο, αν και θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο Τραμπ συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες, πολύ πάνω από τη σχετική πλειοψηφία των 270 εκλεκτόρων. Και βέβαια, μια εξέλιξη μαζικής μετακίνησης εκλεκτόρων θα προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση στην ήδη διχασμένη αστική τάξη των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ