Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πέτρινα χρόνια»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την πιο δύσκολη περίοδο, αυτή της οικονομικής επιβράδυνσης, της στασιμότητας και της κάμψης, φαίνεται να διανύουν όλες οι «ισχυρές οικονομίες», όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά και οι χώρες της ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν σαφή και αισιόδοξα μηνύματα για μία πιθανή έξοδο από την κρίση, Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν σύσσωμοι, αναλυτές και εφημερίδες.

Χτεσινό ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», τόνιζε ότι οι σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες διέρχονται μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, στασιμότητας και κάμψης, την οποία η αμερικανική εφημερίδα τη χαρακτήρισε, στηριζόμενη στις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, την «πρώτη ύφεση της εποχής της παγκοσμιοποίησης, που απειλεί τον πλανήτη».

Η εφημερίδα καταγράφει τους λόγους που εμπόδισαν την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η χαμηλή εγχώρια ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια, οι περιορισμοί στον τομέα της απασχόλησης, η πτώση των κερδών των επιχειρήσεων και η μείωση των επενδύσεων, «να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής της διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης, τον οποίο είχαν αναλάβει ως χτες οι ΗΠΑ». Στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, «η εντεινόμενη δυσπιστία των επενδυτών έναντι αναδυομένων οικονομιών, όπως της Τουρκίας και της Βραζιλίας, που έχουν πληγεί από την κρίση».

Στο μεταξύ, σε εκτεταμένη της έρευνα τη Δευτέρα, η επίσης αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όχι μόνο συμφωνεί με τα άνω συμπεράσματα αλλά διευρύνει τα πορίσματα, τονίζοντας ότι εκτός της αμερικανικής επικράτειας, η ύφεση δείχνει να χτυπά και την πόρτα της Ασίας, αφού η πτωτική πορεία της οικονομίας της Ταϊβάν, που δείχνει ότι η χτυπά την πόρτα της ύφεσης, είναι το πιο σαφές δείγμα μέχρι σήμερα για το πόσο σκληρά μαστίζεται και η Ασία από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Ενώ επισημαίνει και στο πρωτοσέλιδό της ότι το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, «αποπνέει ακόμη πιο άσχημα νέα» για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ