Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποχώρηση αμάχων και διπλωματικές διαβουλεύσεις

Συνεχίζεται σε γενικές γραμμές η μονομερής κατάπαυση πυρός από την πλευρά του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί, αν και παρατηρούνται και σποραδικές συγκρούσεις όπως χτες σε προάστια όπου από επιθέσεις ισλαμιστών σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 16. Την ίδια ώρα, μετά από συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Γενεύη συνάντηση στρατιωτικών και διπλωματικών εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση στο Χαλέπι, με δεδομένη φυσικά τη διαφωνία των δύο για το ποιες θεωρούνται «τρομοκρατικές οργανώσεις» και ποιες «αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ασαντ».

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά που αποχωρούν από το Χαλέπι και δέχονται ανθρωπιστική βοήθεια. Τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση επικαλούνται και επιτελεία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη σύγκρουση στη Συρία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Αλτζαφάρι, υπογράμμισε ότι «ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση είναι η τρομοκρατία και οποιαδήποτε σοβαρή καταπολέμησή της μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πάντα διαθέσιμη να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς διακρίσεις. Επίσης, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών. Το θέμα επανέρχεται καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Στην ίδια τη Συρία, ένας νέος βομβαρδισμός την Πέμπτη στη Ράκα, από τη συμμαχία των ΗΠΑ που υποτίθεται πολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι και ακόμη περισσότεροι να τραυματιστούν.

Στο μεταξύ, στη συριακή πρωτεύουσα βρέθηκε ο Κινέζος διπλωμάτης Σι Σιαογιάν, ο οποίος υποστήριξε μια διπλωματική λύση για τη σύγκρουση στη Συρία, ενώ καταδίκασε τόσο την επίθεση σε ρωσικό κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο από ισλαμιστές όπως και τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων στη Ράκα. Σε δύο παράλληλες εξελίξεις, η τουρκική κυβέρνηση, που έχει εμπλακεί από την αρχή στην επέμβαση στη Συρία, ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 300 κομάντος στη λεγόμενη «Ασπίδα του Ευφράτη», την εισβολή στη Συρία χωρίς τη συμφωνία της συριακής κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε το Ιράν για το θάνατο 4 Τούρκων στρατιωτών την περασμένη βδομάδα, που αρχικά είχε αποδώσει στον ρωσικό και συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ