Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΗΜΕΡΙΔΑ Για Την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΤΟΥΛΗΣ
Πρόκειται για μια ειδική μορφή τυραννίας

Παίρνοντας το λόγο ο Μιχάλης Βετούλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε τα παρακάτω:

«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω εκ μέρους των αξιωματικών της αστυνομίας το ΚΚΕ για τη σημερινή πρόσκληση να παρευρεθούμε εδώ στην ημερίδα και να διατυπώσουμε και εμείς τις δικές μας απόψεις γύρω από το πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυεπίπεδο θέμα της τρομοκρατίας.

Βεβαίως, θα ακολουθήσω και εγώ τη διαδρομή αυτού του σχοινιού, της ακροβασίας, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε τις εγγενείς αδυναμίες που υπάρχουν στο χώρο μας. Και ήθελα να πω ότι εάν πράγματι αυτά τα οποία ακούσαμε σήμερα εδώ συμβαίνουν, δηλαδή ακούσαμε από έγκριτους νομικούς, ακούσαμε από πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης ότι τελικά η τρομοκρατία έχει μεταλλαχτεί και δεν εντάσσεται πλέον στην κοινωνική παθολογία, αν κατάλαβα καλά, αλλά πρόκειται για πολιτική παθολογία.

Εάν είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερεύοντος αστυνομικό, εάν θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, όλων των αστυνομικών και όχι μόνο μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας. Εάν θα πρέπει να υπάρχει ισχυρότατη κρατική βούληση και να αναχθεί ως μείζον, υψίστης σημασίας θέμα η τρομοκρατία, ποιος τελικά είναι ο ρόλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας της αστυνομίας;

Δηλαδή, μέσα σ' αυτή όλη την ιστορία όπως παρουσιάζεται, τι μπορεί να κάνει μία τέτοια υπηρεσία; Π.χ., εάν κάποιος από εμάς αύριο αναλάμβανε τα ηνία αυτής της υπηρεσίας, με ποιον θα έπρεπε να συνεργαστεί, σε ποιον έπρεπε να υπακούσει και ποιον θα έπρεπε να εξυπηρετήσει στο τέλος;

Πάντοτε με την ικανή και αναγκαία συνθήκη όλων αυτών των οποίων προανέφερα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο κατώφλι του αιώνα μας, μας αναμένουν μεγάλα διεθνή γεγονότα, παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Κυρίως έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, του 2004 - Σίδνεϊ, Αθήνα».

Να μη θρηνήσουμε θύματα

«Κατά συνέπεια θα πρέπει τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, να είναι τέτοια, ούτως ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για να μείνω λίγο στο χώρο το δικό μας - ίσως κανείς επεκτεινόμενος σε ευρύτατο φάσμα γύρω από την έννοια της τρομοκρατίας, να κινδυνεύει να κάνει και τραγικά σφάλματα και λάθη - γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι έγινε αναδιάρθρωση της υπηρεσίας αυτής κατ' επανάληψη με αντικειμενικό σκοπό και στόχο την αποκάλυψη των τρομοκρατών και την πάταξη της τρομοκρατίας. Για τόσα χρόνια δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσίας αυτής, δε σημειώθηκε η πρόοδος εκείνη η οποία αναμενόταν.

Και επειδή η τρομοκρατία, απ' ό,τι συμπερασματικά βγαίνει, είναι μία ειδική μορφή τυραννίας και είναι μία ευθεία βολή κατά της καρδιάς της δημοκρατίας και εκείνο το οποίο ευχόμαστε όλοι, είναι το συντομότερο μέσα από τις διαδικασίες τις οποίες προαναφέραμε, επειδή είναι υπόθεση όλων, να απαλλαγούμε απ' αυτή την ιστορία.

Είναι όμως εφικτό, όταν σήμερα μιλάμε για μία πλειάδα τρομοκρατίας, δηλαδή έννοιας τρομοκρατίας; Μιλάμε ακόμα και για κυβερνοτρομοκρατία πλέον, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες είναι παντοδύναμες. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Internet και δε χρειάζεται απομακρυσμένα σημεία από άλλες χώρες πιθανότητα, να κινούν τα νήματα σε κάποια άλλη χώρα.

Κατά συνέπεια, η συστράτευση την οποία κάποια στιγμή αν δεν κάνω λάθος ο κ. Παπαθεμελής ανέφερε, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί και δεν είμαι σίγουρος εάν τα μέτρα κάποια στιγμή τα οποία ανέφερε η κυρία Μπενάκη, αν χρειάζεται δηλαδή ένα μεγαλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με δικαστικές εγγυήσεις, τόσο για τον κατηγορούμενο, μιλήσαμε και για υπόπτους.

Και βέβαια είναι γεγονός ότι αν δεν υπάρξει πρόληψη, το αποτέλεσμα των τρομοκρατικών πράξεων είναι οδυνηρότατο. Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Σε εκείνο το στάδιο όμως είναι γεγονός και είναι δυνατόν, εάν υπάρξουν περισσότερες και μεγαλύτερες ανακριτικές εγγυήσεις, μια θεσμοθέτηση δηλαδή κάποιων τέτοιων διατάξεων, κινδυνεύει πράγματι κανείς και είναι ένα λεπτό σημείο και εκεί σχοινοβατούμε, από τη μία μεριά να υπάρξουν κάποια ενδεχομένως αποτελέσματα, αβέβαιο και αυτό, αλλά από την άλλη να έχουμε περιστολή και συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ