Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονες συζητήσεις και πολύ παρασκήνιο με τις Εγγυήσεις

Από τη συνάντηση, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες
Από τη συνάντηση, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντατικές είναι οι διεργασίες γύρω από πιθανή αναμόρφωση του «συστήματος των Εγγυήσεων» για την Κύπρο καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα προσδοκούν πλεονεκτήματα από μια νέα ισορροπία που μπορεί να διαμορφωθεί με «όχημα» τις διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού με βάση το νέο διχοτομικό σχέδιο. Σε αυτήν τη βάση δυναμώνουν οι συζητήσεις με αρκετές «εναλλακτικές» αλλά και διαφωνίες, στο φόντο και των διαφόρων επενδυτικών και άλλων σχεδιασμών που προχωρούν για όλη την περιοχή με πρωταρχικό το ζήτημα της Ενέργειας, αναζοπυρώνοντας συνολικά την επιθετικότητα των μονοπωλίων κατά των λαϊκών συμφερόντων. Το Κυπριακό εξάλλου απασχόλησε χτες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχαν πολύωρη συνάντηση στις Βρυξέλλες (όπου βρέθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών. Εκεί φαίνεται ότι επανήλθε στο προσκήνιο ακόμα πιο έντονα το ενδεχόμενο της «ανάθεσης» της επιτήρησης εφαρμογής της όποιας συμφωνίας σε μια πολυεθνική δύναμη ασφαλείας χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία (φυσικά με τις βρετανικές βάσεις στο νησί άθικτες). Η συζήτηση για το ποιος θα συμμετάσχει στη δύναμη αυτή εμπλέκει εδώ και καιρό επικίνδυνες λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ για την «ενεργοποίηση» ειδικά του τελευταίου πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον, με έμπειρους διπλωμάτες της, με πρώτη τη γνωστή υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Μετά τη συνάντηση ο μεν Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «είμαστε στην ίδια γραμμή, απόλυτα ταυτισμένοι, και συνεχίζουμε τον διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις», ο δε Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε εμπειρία από διαπραγμάτευση (...) Είδαμε όλα τα σενάρια και έχουμε κάνει τις προβλέψεις μας». Βεβαίως, υπήρξε και διαφορετική προσέγγιση για τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, όπου εμφανίζει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Παρεμβαίνοντας χτες το πρωί στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως βασικός πυλώνας για τους στόχους που έχουν τεθεί θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της. Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απουσιάζει από μια πολυμερή διάσκεψη και έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «διάσταση απόψεων». Επίσης, διέψευσε τα περί αμερικανικής πρότασης για το θέμα των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου (σ.σ. που εδώ και καιρό έχει θέσει το ζήτημα δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης για την ασφάλεια) αντιμετωπίζεται πολύ θετικά.

Πάντως, το παρασκήνιο γύρω από τις επαφές στην Ελβετία και ειδικά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια συνεχίζεται έντονο, ειδικά ως προς τη σύνθεση της Διάσκεψης αλλά και το βαθμό εμπλοκής κάθε πλευράς (ποιοι θα παραβρεθούν στο κύριο τραπέζι διαλόγου, πόσα «παράλληλα» τραπέζια θα στηθούν κ.τ.λ.). Οι Τούρκοι έχουν διαμηνύσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη όμως όχι στο ίδιο τραπέζι, αλλά σε διπλανή αίθουσα.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημείωσε στο ΡΙΚ ότι όλα τα σενάρια για το Κυπριακό είναι πιθανά και χαρακτήρισε τη Διάσκεψη «ανοικτού τέλους».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης περιέγραψε το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως αυτό απορρέει από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων ισχυρών κρατών - μελών όσο και από το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. «Στόχος της δικής μας πλευράς είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για το θέμα της ασφάλειας όσο και για μια πετυχημένη πολυμερή διάσκεψη», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας πόσο θα περιπλέκεται διαρκώς το παζάρεμα. «Κινούμαστε με βάση τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το 2004, γι' αυτό και η ΕΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις τους ομολόγους του της ΕΕ και σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή, τις «ευθύνες» που έχει η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιέγραψε ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, τονίζοντας σε συνάντησή του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «βοηθήσει».

Σε ρεαλισμό και συμβιβασμό καλεί ο Ακιντζί

Στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είπε προχτές ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα πολύ κομβικό σημείο, ξεκαθαρίζοντας ότι μια «λύση» του Κυπριακού σημαίνει συμβιβασμό και ότι δεν θα πάρουμε όλοι αυτό που θέλουμε, ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να πάρει όλα όσα θέλει, ότι το θέμα είναι αν μπορούμε να είμαστε αρκετά λογικοί και ρεαλιστές έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι πρόκειται για τελευταία προσπάθεια λύσης της «γενιάς μας», υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί απειλή και ισχυριζόμενος ότι η γενιά αυτή έχει χρέος απέναντι στις νεότερες να ολοκληρώσει μια συμφωνία.

Οι παραπάνω δηλώσεις Ακιντζί έγιναν κατά την παραλαβή ψηφίσματος που δόθηκε και στην ηγεσία του ψευδοκράτους και στην Κυπριακή Προεδρία, προχτές, μετά από διαδήλωση που έγινε στη Λευκωσία υπέρ της συνέχισης και ολοκλήρωσης των συνομιλιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά η επόμενη φάση των παζαριών (2017-04-15 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρεμα εφ' όλης της ύλης (2017-02-07 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αύριο (2016-12-21 00:00:00.0)
Προκλητικές πιέσεις για μεγαλύτερη υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις (2016-12-09 00:00:00.0)
Πυκνές επαφές ενόψει και της νέας συνάντησης στην Ελβετία (2016-11-15 00:00:00.0)
Στο «τραπέζι» και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (2016-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ