Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συμπεράσματα με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων, η πολιτική άμυνας, με εντατικοποίηση της προσπάθειας για συγκρότηση του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης για την «ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον», το Προσφυγικό, με ενίσχυση των μέσων ανάσχεσης των προσφυγικών ροών και τη μονιμοποίηση δυνάμεων, όπως η FRONTEX και τα ΝΑΤΟικά πλοία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και τα ζητήματα σχετικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), χτες, στις Βρυξέλλες. Συζητήθηκαν, ακόμα, η κατάσταση στη Συρία και το Brexit, ενώ έγινε και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στα συμπεράσματά του για το Προσφυγικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας την υλοποίησή της απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ανανεώνοντας τη δέσμευση για στήριξη των χωρών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Καλεί τα κράτη - μέλη να συνεχίσουν τα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, σκληραίνοντας ουσιαστικά τις πολιτικές καταστολής μεταναστών και προσφύγων. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη «να ενισχυθούν η υποστήριξη της λιβυκής Ακτοφυλακής (...) και οι πρωτοβουλίες για την εκούσια επιστροφή μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη», ενώ καλεί τα κράτη - μέλη να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις και σπεύδει να δηλώσει το ενδιαφέρον της λυκοσυμμαχίας για την όποια διευθέτηση καθώς αυτή σχετίζεται με την εκμετάλλευση ενεργειακού πλούτου, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης το Γενάρη.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, αποφασίστηκε επιπλέον εξάμηνη παράταση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Οι ποινές ήταν προγραμματισμένο να εκπνεύσουν στις 31 Γενάρη και πλέον επεκτείνονται έως τα μέσα του 2017.

Στο ίδιο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και σε ό,τι αφορά τη σχέση ΕΕ - Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, προτρέποντας την Ουκρανία να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις» στη βάση των ευρωενωσιακών προτύπων και επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Ουκρανία στους τομείς της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη των συγκρούσεων, τη διαχείριση κρίσεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ