Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψηφίστηκε μια ακόμα παρτίδα με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Με την ψήφιση και επί των άρθρων από την πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για τη δραστική περικοπή, έως κατάργηση, των κοινωνικών επιδομάτων, τόσο με την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όσο και μέσω της διαμόρφωσης ενός «Εθνικού Μηχανισμού» που θα «εξορθολογήσει», θα επιβλέπει και θα αξιολογεί ποιοι τα δικαιούνται και ποιοι όχι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του εφάπαξ των ναυτεργατών μέσω της αλλαγής υπολογισμού του, αλλά και η έναρξη λειτουργίας από 1/1/2017 του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει νομοθετηθεί με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016 και ουσιαστικά σηματοδοτεί την παραπέρα μείωση των συντάξεων, αφού ξεκινά με έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ!

Από την κυβέρνηση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, προσπάθησε και χτες να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο εμφάνισε ως «μηχανισμό κοινωνικής προστασίας». Την κυβερνητική κοροϊδία ενίσχυσαν τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διεκδίκησαν την «πατρότητά» του, ενώ Ποτάμι και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν, το μεν πρώτο λόγω της «πλημμελούς προετοιμασίας της κυβέρνησης», το δεύτερο επειδή «ευεργετεί» μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής Χρήστος Κατσώτης επισήμανε και χτες ότι η κυβέρνηση δημιουργεί αυτόν τον Εθνικό Μηχανισμό «για να μπορέσει ο αυτόματος "κόφτης" να λειτουργήσει σωστά», καθώς υπάρχει εμπειρία και από τα ΚΕΠΑ, που δημιουργήθηκαν για τη διευκόλυνση υποτίθεται των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όμως «η σφαγή που έπεσε στα επιδόματα ήταν μεγάλη».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι για να δει κάποιος τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης, αρκεί να θέσει το ερώτημα «τι θα κάνει η κυβέρνηση;», αφού «η γραμμή από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "κόφτε κι άλλο"». «Αντικειμενικά, αφού περιμένουμε "κόφτες" στα κοινωνικά επιδόματα, αυτό το "φακέλωμα", θα λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση προπαγανδίζει χωρίς ντροπή σαν εγγύηση κατά της φτώχειας τα 200 ευρώ του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης για μια τετραμελή οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ