Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σε ετοιμότητα ενάντια στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

Την Οδηγία της ΕΕ (2014/26) που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, επιδιώκοντας τη συγκέντρωσή τους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωση, η Οδηγία προβλέπει «την ίδρυση από οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, κερδοσκοπικών επιχειρήσεων οι οποίες διαχειρίζονται Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, τους λεγόμενους Ανεξάρτητους Οργανισμούς Διαχείρισης (ΑΟΔ). Οι ΑΟΔ είναι επιχειρήσεις και δεν έχουν μέλη. Σ' αυτούς οι καλλιτέχνες απλά αναθέτουν τη διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών τους Δικαιωμάτων, εναποθέτουν δηλαδή τις τύχες τους και τα συμφέροντά τους στους κερδοσκόπους. Είναι, με άλλα λόγια, πελάτες των ΑΟΔ. Ο κρατικός έλεγχος και οι κυρώσεις που προβλέπονται από την Οδηγία για τις ΑΟΔ είναι πιο χαλαρές σε σύγκριση με αυτή που προβλέπεται για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που είναι ασφυκτικός».

Ο Μουσικός Σύλλογος εκτιμά ότι με όσα προβλέπει η Οδηγία, οι δημιουργοί - ερμηνευτές - εκτελεστές θα είναι πιο ευάλωτοι «σε εκβιασμούς που θα τους οδηγήσουν σε συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους και μαζική εκχώρησή τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμπειρία τού τι σημαίνει διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων από επιχειρηματίες έχουμε στη χώρα μας από τη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Ομως, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν εφαρμοστεί η Οδηγία της ΕΕ στη χώρα μας».

Απέναντι σε αυτά, ο Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην Οδηγία 2014/26 της ΕΕ και την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία: «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα είναι καταστροφική για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συζήτησης επιμέρους άρθρων, ούτε καθορίζουμε τη στάση μας από το αν το ν/σ καταργεί ή δεν καταργεί την ΑΕΠΙ, αφού η Οδηγία οδηγεί στην ίδρυση απεριόριστων ΑΕΠΙ και σε όλους τους χώρους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια τακτική συστράτευσης με τους εκμεταλλευτές της δημιουργίας μας, οι οποίοι είναι αμέτοχοι στην καθ' αυτό καλλιτεχνική δημιουργία και δεν έχουν καμία σχέση με αυτή.

Στις σημερινές συνθήκες, που παλεύουμε για να επιβιώσουμε με απαγορευτικούς για την καλλιτεχνική δημιουργία όρους, ζητούμε τα εξής:

1. Να καταργηθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ). Να αποκλειστεί η δυνατότητα ύπαρξης κερδοσκοπικών ΟΣΔ και να αποκλειστεί η δυνατότητα ίδρυσης ΑΟΔ.

2. Ενας ΟΣΔ για κάθε κλάδο δικαιωμάτων.

3. Να αποκλειστούν, ως μη δικαιούχοι, από το Πνευματικό Δικαίωμα των καλλιτεχνών δημιουργών, ερμηνευτών και εκτελεστών, όλοι οι επιχειρηματίες εκμεταλλευτές τους, οι οποίοι είναι αμέτοχοι στην καθ' αυτό καλλιτεχνική δημιουργία και δεν έχουν καμία σχέση με αυτή.

4. Ο ΟΠΙ να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Δεν μπορεί ένας Φορέας Ιδιωτικού Δικαίου να ασκεί έλεγχο και να έχει δικαίωμα υπόδειξης - εισήγησης ποινών. Να έχει ως βασική του αρμοδιότητα την εποπτεία και στήριξη των ΟΣΔ στον αγώνα τους για την προστασία και διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, λογοτεχνών.

5. Πρόβλεψη κριτηρίων κατά το δυνατόν αντικειμενικών, ώστε οι αμοιβές μας από τη δημόσια εκτέλεση ή χρήση έργων μας να είναι ικανοποιητικές και από την άλλη να διευκολύνουν τη συνεργασία με τους χρήστες, εφαρμόζοντας την αναλογική χρήση των κριτηρίων. Να καταβάλλονται τα καθορισμένα ποσοστά αμοιβής των καλλιτεχνών απ' όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες χρήστες (ξενοδοχειακοί όμιλοι, μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ΜΜΕ κ.ά.) που αρνούνται να τα καταβάλουν.

6. Nα μην υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός ποσοστού επί των εσόδων για την κάλυψη των εξόδων των Οργανισμών. Ο έλεγχος της λειτουργίας τους είναι ευθύνη των ίδιων των μελών του φορέα. Δεν μπορεί να επιβάλλεται σε μια συλλογικά οργανωμένη ομάδα αυτοδιαχείρισης το πόσο θα δαπανά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

7. Στο διαδίκτυο να υποχρεώνονται οι πάροχοι πρόσβασης, οι πάροχοι περιεχομένου και οι υπόλοιποι διακινητές καλλιτεχνικών έργων να ενημερώνουν για όλο το διακινούμενο υλικό τους αντίστοιχους ΟΣΔ, όπως ισχύει και για τους εκτός διαδικτύου χρήστες.

Είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία», καταλήγει ο Σύλλογος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με σωματεία και φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού (2023-11-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στο χώρο των δημιουργών (2020-01-16 00:00:00.0)
SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ (2018-06-12 00:00:00.0)
Διορίστηκε προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ (2017-05-03 00:00:00.0)
Αντιδρούν στα περί ...πνευματικών δικαιωμάτων (2008-07-01 00:00:00.0)
Η ΑΕΠΙ στην αντεπίθεση (2002-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ