Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάκαμψη με προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η «έγκαιρη κατάληξη» της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου και με προϋπόθεση την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, αλλά και τη διαχείριση του κρατικού χρέους με παράλληλη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποτελούν, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), τους διαδοχικούς «κρίκους» στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποιήθηκε χτες, η ΤτΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει την προκαταρκτική έκθεση των ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με τις εφάπαξ «παροχές» - ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» και την «αναβολή» που δόθηκε για τον αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ:

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 «υπόκειται σε επισφάλειες», ενώ όπως επισημαίνεται, οι πρόσφατες παρεμβάσεις («κοινωνικό μέρισμα») «μειώνουν σημαντικά το περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016». Ταυτόχρονα, «η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα (...) δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Επιπλέον, η ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές και ταυτόχρονα για την προοπτική διεξόδου τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Η ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ (από 3,5% σήμερα), που «σε συνδυασμό με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη μείωση της φορολογίας», σε όφελος του κεφαλαίου.

Σε αυτό το φόντο, και με προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμούς ανάκαμψης για το 2017 στο 2,5% και για το 2018 και 2019 στο 3%, έναντι οριακής ενίσχυσης 0,1% για φέτος. Η εκτιμώμενη ανάκαμψη για τα επόμενα χρόνια βασίζεται στην πρόβλεψη για σημαντική ανάκαμψη των νέων επενδύσεων με ρυθμό 10,2% το 2017 και 12,2% το 2018, συνδέεται δηλαδή με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σε δήλωσή του, επισήμανε ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανακοπεί, για το λόγο αυτό οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ