Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συνεννοήσεις για την άρση των «παρεξηγήσεων»

...και συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ

Από τη συνάντηση Α. Μέρκελ - Αλ.Τσίπρα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Α. Μέρκελ - Αλ.Τσίπρα
Το ζήτημα του «κοινωνικού μερίσματος» με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα αναμένεται να τεθεί σε προσεχή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν εκ νέου οι αντιλαϊκές διεργασίες για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». «Σε αυτό το όργανο η κυβέρνηση θα δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις», επισήμανε σε συνέντευξή του από το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Σε παρέμβαση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησε ο σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων, ο επικεφαλής του οποίου, Ούλριχ Γκρίλο, σημείωσε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», ενώ απευθυνόμενος στους εταίρους της Ευρωζώνης τόνισε ότι η «Ευρώπη μπορεί να αποδείξει με το παράδειγμα της Ελλάδας ότι είναι ικανή να βρίσκει κοινές λύσεις στα προβλήματα».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», αναφέρει ότι ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, απέδωσε σε «επικοινωνιακό λάθος» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το «μέρισμα» χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς».

Οι συνεννοήσεις και τα παζάρια με το κουαρτέτο συνεχίζονται εξ αποστάσεων μετά την αναχώρηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων από την Αθήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη,«έχουμε μικρές εκκρεμότητες και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση μέχρι να τα κλείσουμε».

Διαβεβαιώσεις προσήλωσης στο μνημόνιο

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο, ο Αλ. Τσίπρας. Απ' τις κοινές τους δηλώσεις φάνηκε καθαρά ότι βρίσκονται στην ίδια όχθη, απέναντι απ' τους λαούς.

«Σήμερα θα ασχοληθούμε με το προσφυγικό πρόβλημα», δήλωσε η Α. Μέρκελ, επικροτώντας τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο σαν μια «καλή διαδικασία, για να μπορέσει κανείς να καταπολεμήσει τους δουλεμπόρους»...

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε: «Δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup».

«Γενναίες αποφάσεις», για να μην «ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα» και «να στείλουμε και ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ... ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής», ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό υποστήριξε την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ για το Κυπριακό δήλωσε ότι «αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ζήτημα για το οποίο η ΕΕ έχει και θα έχει ενεργό ρόλο... Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό». Ομως η λύση που προωθούν είναι σε βάρος του κυπριακού λαού.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ζήτησε «επιτάχυνση της διαδικασίας των μετεγκαταστάσεων», χαιρετίζοντας «το νέο κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο συμφωνήσαμε η Ελλάδα μαζί με την Επιτροπή, σχετικά με την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας». Δηλαδή, την ενίσχυση της πολιτικής που οξύνει το πρόβλημα.

Για τη δεύτερη «αξιολόγηση» συνέστησε στο ΔΝΤ να μην επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Για τα έκτακτα μέτρα εξήγησε ότι είναι μία απόφαση εφάπαξ και δεσμεύτηκε για εξηγήσεις, ώστε να αρθεί η «παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ