Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχοι για τον απαράδεκτο εγκλωβισμό των προσφύγων κυβέρνηση και ΕΕ

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα από 'δω, από το νησί της Λέσβου, που ο λαός της για περισσότερο από ένα χρόνο δείχνει το πρόσωπο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της φτώχειας, θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, στους ανέργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Υπεύθυνοι γι' αυτή την πολιτική και τις συνέπειές της, τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για την ίδια την προσφυγιά, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το αντιδραστικό αντιλαϊκό και αντεργατικό οικοδόμημα των μονοπωλίων, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και αποτελεί πρόκληση, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα νησιά του Αιγαίου προχτές στη Βουλή, να λέει ότι «τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία», ότι «είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και είναι αυτός που «κράτησε ψηλά τις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας».

Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι εδώ, σ' αυτά τα νησιά, και όχι γενικά σε ολόκληρη την ΕΕ;

Δεν ξέρει ότι η υπογραφή της κυβέρνησής του στις συμφωνίες ΕΕ με την Τουρκία οδήγησε στον εγκλωβισμό;

Για ποιες ευρωπαϊκές αξίες αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας μιλάει;

Οταν η ίδια η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν το πρόβλημα;

Οταν η ίδια η ΕΕ με τις αποφάσεις της στερεί τα δικαιώματα σε δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους, οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στα νησιά μας, αλλά να φύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ, να σμίξουν με τις οικογένειές τους;

Ποια είναι η στάση αρχών που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση του Προσφυγικού;

Είναι στάση αρχής να μην εφαρμόζεις το προσφυγικό δίκαιο;

Να υπογράφεις τα πάντα, να καλείς το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

Την προηγουμένη βδομάδα, το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά, από τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν «φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας»!

Η πίεση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών, και ιδιαίτερα των χωριών και των πόλεων που γειτνιάζουν με τα κέντρα κράτησης, έχει αιτία, έχει ενόχους κι αυτοί δεν είναι οι πρόσφυγες.

Είναι η συμφωνία εγκλωβισμού που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη στήριξη και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων της ΝΔ ότι «η κυβέρνηση δεν ερμηνεύει σωστά τη συμφωνία», γίνονται για να κρύψουν και τη δική τους ευθύνη.

Γιατί η συμφωνία αυτή προβλέπει την αναγκαστική παραμονή στα νησιά όσων από τις 20 Μάρτη του 2016 και μετά πέρασαν στη χώρα, προβλέπει την κράτησή τους και την απαγόρευση εξόδου τους.

Μάλιστα, από τα μέσα του Μάρτη του 2017 μπαίνει σε ισχύ και η συνθήκη του Δουβλίνου, με την οποία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα και όσοι κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα μας και να βρεθούν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Πανηγύριζαν, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, ότι λύνεται το πρόβλημα!

Εγκαιρα το ΚΚΕ και από εδώ, τη Μυτιλήνη, είχε αναδείξει τις βαριές συνέπειες που θα έφερνε αυτή η συμφωνία για τους νησιώτες και τους πρόσφυγες.

Εγκαιρα είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην ίδρυση των hot spots στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εδώ στη Λέσβο, στη Μόρια.

Εγκαιρα καταγγείλαμε την ανεξέλεγκτη παρουσία των ΜΚΟ, τις ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ, για την τεράστια χρηματοδότηση της δράσης τους.

Στην αιχμή της δράσης μας βρίσκονται άμεσα αιτήματα πάλης, με πρώτο την άμεση μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα και από εκεί για τις χώρες προορισμού τους των χιλιάδων εγκλωβισμένων.

Την επίσπευση διαδικασίας ασύλου σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Τη λειτουργία ανθρώπινων χώρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, με προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι με αυτό το αίσχος που αμείβονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ.

Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί που έχει η κυβέρνηση.

Κανένας νέος χώρος κράτησης ή αναγκαστικής παραμονής στα νησιά.

Αποζημίωση από το κράτος με άμεση καταγραφή από τις υπηρεσίες για ζημιές που έχουν οι νησιώτες.

Το ΚΚΕ σταθερά απέναντι στο φασισμό και τον κοσμοπολίτικο φιλανθρωπισμό

Η διεκδίκηση αυτών των στόχων και από το εργατικό - λαϊκό κίνημα στα νησιά δημιουργεί τη σωστή λαϊκή πίεση, την πάλη μαζί με τους πρόσφυγες και ακυρώνει τη ναζιστική προπαγάνδα και τις ρατσιστικές προκλήσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν το πρόβλημα και τη μη επίλυσή του.

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τις φιέστες του Καμμένου στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το ΚΚΕ είναι η δύναμη που στέκεται απέναντι στους φασίστες, αποκαλύπτοντας εκτός των άλλων και τη δημαγωγία τους, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που το δημιουργεί το ίδιο το σάπιο σύστημα, που από τα σπλάχνα του έχει αναδυθεί και η ναζιστική χρυσαυγίτικη μπόχα, που έχει βρωμίσει τον ιερό ετούτο τόπο, όπως και την πατρίδα μας συνολικά, που έδωσε τα πιο σπουδαία παλικάρια της στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Μαθαίνουμε, μάλιστα, πως τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής ανακάλυψαν στη σημερινή μας εκδήλωση τις ανησυχίες, λέει, του ΚΚΕ για τις ψήφους στο νησί. Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Λέσβου με τις αγωνιστικές παραδόσεις θα κλείσει την πόρτα και θα απομονώσει τα τσιράκια του συστήματος, που όταν δεν τραμπουκίζουν μεροκαματιάρηδες και αγωνιστές, Ελληνες ή ξένους, συναγελάζονται με κυκλώματα της νύχτας, μεγαλοεργολάβους και τσιράκια τους, μυστικές και φανερές υπηρεσίες.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις, τη δράση, την παρουσία του, όλο αυτό το διάστημα στα νησιά, στάθηκε απέναντι στα «θολά δημοκρατικά καλέσματα», που «βγάζουν λάδι» τους ενόχους, δηλαδή το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης.

Αποκάλυψε την υποκρισία ενός κοσμοπολίτικου φιλανθρωπισμού, με επισκέψεις διάφορων σελέμπριτις στο νησί σας, που κάνουν μπίζνες και δημόσιες σχέσεις στην πλάτη των προσφύγων και των νησιωτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΚΕ: Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο (2021-04-15 00:00:00.0)
Μέτρα προστασίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου (2020-03-27 00:00:00.0)
Ο λαός των νησιών να απαντήσει στην πολιτική της ΕΕ και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (2020-01-24 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα απεγκλωβισμός! (2020-01-23 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια του λαού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης (2019-04-11 00:00:00.0)
Το έγκλημα έχει ένοχο (2016-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ