Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πάρε - δώσε» με θύμα το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής

Δυναμώνει η προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΕ ως εγγύηση για τον κυπριακό λαό, ενώ χοντραίνει πολύμορφα το παζάρι Βρυξελλών - Αγκυρας

Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Γιούνκερ
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Γιούνκερ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Φουντώνουν» συνεχώς οι αντιλαϊκές διεργασίες για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και σφαιρών επιρροής.

Το παζάρι, το οποίο δυναμώνει ενόψει και της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που ξεκινά στη Γενεύη στις 12 Γενάρη, περιλαμβάνει στον έναν ή τον άλλο βαθμό και άλλα φλέγοντα θέματα (όπως τα Ελληνοτουρκικά αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας). Αυτό επιβεβαίωσε και η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι «οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό», συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή: «Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Διότι έχουμε μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών».

Η ελληνική κυβέρνηση και η αστική τάξη αναγνωρίζουν ασφαλώς την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, «βουτάνε» ωστόσο βαθύτερα στις διεργασίες, προσδοκώντας βέβαια ανταλλάγματα, σε ένα αλισβερίσι που όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο έντονο και πιο επικίνδυνο για το λαό της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και γενικά της περιοχής μας.

Γι' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας κατά τ' άλλα εντόπισε «μια θετική συγκυρία: τόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας θέλουνε λύση και τη θέλουνε ειλικρινά», μην παραλείποντας να επιστρατεύσει κι αυτός γνώριμους εκβιασμούς. «Πιστεύω ότι είναι ίσως μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι σε λίγο, αν περάσει κι άλλη δεκαετία, οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί, θα είναι γενιές που δεν θα έχουνε αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν δεδομένα», επέμεινε.

Ερωτήματα για διατυπώσεις της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η «κινητικότητα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση για την αμερικανική πρόταση που φέρεται να έδωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (που βλέπει μέχρι και ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση της συμφωνίας, παραμονή μέρους των τουρκικών στρατευμάτων ίσως και σε νέα στρατιωτική βάση κ.τ.λ.), ανέφερε ότι ...δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις διπλωματικές συνομιλίες. «Επικεντρωνόμαστε στην υποστήριξη των προσπαθειών των μερών να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Μόσχας, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, βρέθηκε χτες στα Κατεχόμενα, όπου συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Μετά τη συνομιλία δεν έγιναν δηλώσεις.

Στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, συνάντησε χτες τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, που σύμφωνα με κυπριακά ρεπορτάζ, τόνισε την ετοιμότητά του να εκπροσωπήσει ο ίδιος την ΕΕ στις συναντήσεις της Γενεύης.

Ηδη από προχτές, η Λευκωσία έχει υψώσει πανηγυρικούς τόνους, ερμηνεύοντας ως δήθεν «διασφάλιση» για τους Κύπριους την «πρόθεση» της ΕΕ να πάρει μέρος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ενώ η αλήθεια είναι ότι όσο διευρύνεται η συμμετοχή των ιμπεριαλιστών στη «λύση» του Κυπριακού, τόσο διευρύνονται οι κίνδυνοι για το λαό του νησιού.

Επιπλέον, δημιουργούνται (τουλάχιστον) ερωτήματα από διατυπώσεις που υπάρχουν στο Κείμενο Συμπερασμάτων του προχτεσινού Συμβουλίου της ΕΕ. Εκεί, ενώ γίνεται αναφορά στον Πρόεδρο της «Κυπριακής Δημοκρατίας», αμέσως μετά διευκρινίζεται ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο στις 12 Γενάρη 2017, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Κύπρος είναι και θα μείνει μέλος της Ενωσής μας μετά τη Διευθέτηση».

Επίσης, το περίπλοκο παζάρεμα φαίνεται και από αναλύσεις που ήδη γίνονται για τις χαμηλές προσδοκίες που πρέπει να υπάρχουν για το πόσο οι Βρυξέλλες μπορούν να «επιδράσουν» στην Αγκυρα, παράλληλα με ειδήσεις ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει έκτακτη Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Να «ανοίξει» δηλαδή κι άλλο το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, σε ένα κρίσιμο θέμα μάλιστα, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει και για όλα τα άλλα μέτωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ