Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιλεκτική η «ευαισθησία» Ομπάμα για το περιβάλλον...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι επιλεκτικές «ευαισθησίες» του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας και της υστεροφημίας του, όταν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο στις 20 Γενάρη, συνεχίστηκαν χτες με την απόφασή του να αξιοποιήσει τον σχεδόν άγνωστο νόμο που προστατεύει τμήματα θαλάσσιων περιοχών στην Αρκτική και σε περιοχές του Ατλαντικού από τη Μασαχουσέτη έως τη Βιρτζίνια, ώστε να απαγορεύσει για πέντε χρόνια την πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στόχος του; Να διαφυλάξει την υποτιθέμενα «φιλική προς το περιβάλλον» κυβερνητική πολιτική, ώστε να μπλοκάρει, εάν τα καταφέρει, κάποια από τα «αναπτυξιακά» σχέδια του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, που ευνοούν αντίπαλα μονοπωλιακά συμφέροντα που συγκρούονται π.χ. με εκείνα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...

Το πενταετές μορατόριουμ γεωτρήσεων στην Αρκτική έγινε σε συνεννόηση με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, σε τμήμα τουλάχιστον της θαλάσσιας περιοχής που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Καναδά...

Νερό - δηλητήριο και σε πόλη της Λουιζιάνα

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, οι κάτοικοι της πόλης Σεντ Τζόζεφ της Λουιζιάνα, που επί μήνες βλέπουν να τρέχει από τις βρύσες τους ακάθαρτο, σκούρο νερό, δεν διαπίστωσαν απτά δείγματα της ευαισθησίας του απερχόμενου Προέδρου για το περιβάλλον. Ακουσαν, ωστόσο, για πρώτη φορά τον κυβερνήτη της πολιτείας τους, Τζον Μπελ Εντουαρντς, να κηρύσσει την πόλη τους σε «έκτακτη κατάσταση» για λόγους υγείας, λόγω δηλητηρίασης του δικτύου ύδρευσης από υψηλά ποσοστά μολύβδου. Αυτά ενώ επί μήνες η δημοτική αρχή του Σεντ Τζόζεφ τους καθησύχαζε πως το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Οπως ανακοινώθηκε, η αιτία δηλητηρίασης του νερού από μόλυβδο οφείλεται στο πεπαλαιωμένο, σκουριασμένο και κακοσυντηρημένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης που έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και δεκαετίες...

Δεν είναι η μόνη αλλά η τελευταία περίπτωση από μια σειρά μικρών πόλεων της αμερικανικής περιφέρειας, που βλέπουν να τρέχει από τις βρύσες τους νερό - δηλητήριο, είτε λόγω κακής συντήρησης δικτύου ύδρευσης, είτε λόγω μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις γεωτρήσεις πετρελαίου με τη μέθοδο της σχιστολιθικής ρωγμάτωσης (fracking), είτε λόγω ύδρευσης από ακατάλληλα ποτάμια λόγω μείωσης κόστους, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της πόλης Φλιντ στο Μίσιγκαν, όπου επίσης βρέθηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα υγείας σε εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες της πόλης.

Παζάρια για ολοκλήρωση της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης

Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια από το επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, καθώς οι ελάχιστες υπουργικές θέσεις που έχουν μείνει ακόμη «ορφανές» είναι του υπουργείου Βετεράνων, του υπουργείου Γεωργίας και η θέση του επόμενου Εμπορικού Αντιπρόσωπου των ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ σημείωναν, το ίδιο διάστημα, τις προσπάθειες των ενήλικων παιδιών του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ερικ Τραμπ και Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να «πουλήσουν» τη δυνατότητα πρόσβασής τους στον νέο Πρόεδρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν «διάφορα φιλανθρωπικά έργα» και δραστηριότητες ιδρυμάτων και οργανισμών που υποστηρίζουν (μεταξύ άλλων και για φορολογικούς λόγους...).

Στο μεταξύ, αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί η πρώτη ενημέρωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου από τον ε.α. αντιστράτηγο Μάικλ Φλιν, που έχει διοριστεί στο πόστο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο. Από το επιτελείο του Τραμπ διευκρινίστηκε ότι η ενημέρωση του νέου Προέδρου από τον ε.α. αντιστράτηγο Μ. Φλιν είχε προγραμματιστεί πριν τις αιματηρές επιθέσεις σε Βερολίνο και Αγκυρα. Ανάλογη ενημέρωση είχε γίνει προχτές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην οποία συμμετείχαν ο νέος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, ο διορισμένος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών (πρώην πρόεδρος της «Εxxon Mobil») Ρεξ Τίλερσον και ο διορισμένος για τη θέση του νέου υπουργού Αμυνας, ε.α. στρατηγός Τζέιμς Μάτις.

Νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Κένταλ, δικηγόρος της ηττημένης των προεδρικών εκλογών Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την ενέργεια του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κομέι, να ζητήσει επανέναρξη της έρευνας για το ζήτημα της χρήσης ιδιωτικού διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της πρώην υπουργού Εξωτερικών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοέμβρη, καθώς αυτό το γεγονός εκτιμήθηκε πως επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» και από τον Μπάιντεν για εξορύξεις στην Αλάσκα (2021-05-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-02-10 00:00:00.0)
Υπέρ της πολιτικής «της μίας Κίνας» εμφανίζεται τώρα ο Τραμπ (2017-02-11 00:00:00.0)
Κινήσεις και δηλώσεις Τραμπ για δικαστές, αστυνομικούς, «δημόσια ασφάλεια» (2017-02-09 00:00:00.0)
Απευθείας εκπροσώπηση ...αλά Τραμπ (2016-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ