Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα πολιτική κίνηση με εθνικιστική κατεύθυνση

Στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος προχωρά η Ναντέζντα Σαβτσένκο, έως το Δεκέμβρη βουλευτής του κόμματος «Μπατκίβτσινα» («Πατρίδα») της Γιούλια Τιμοσένκο. Πρόκειται για την πρώην πιλότο που φυλακίστηκε στη Ρωσία για συμμετοχή στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, όταν πολεμούσε με τα εθνικιστικά τάγματα και στη συνέχεια πήρε χάρη από τον Ρώσο Πρόεδρο και εκλέχτηκε βουλευτής. Η Σαβτσένκο εμφανίστηκε να δηλώνει ότι θα είναι κίνημα και όχι κόμμα, ενώ προβάλλει ότι θα αντιταχθεί «στο να συνδέεται η πολιτική με τους ολιγάρχες» και ότι «θα παλέψει για το δικαίωμα των Ουκρανών να ζουν με το δικό τους αυθεντικό τρόπο».

Ως βασική δικαιολογία για την αποβολή της Σαβτσένκο από το κόμμα της Τιμοσένκο (γνωστής και ως «βασίλισσας του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία) είναι ότι με δική της πρωτοβουλία πραγματοποίησε στις αρχές Δεκέμβρη συνάντηση στο Μινσκ με τους εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η κίνηση Σαβτσένκο έχει σαφέστατη εθνικιστική κατεύθυνση και εντάσσεται στις γνωστές ενδοαστικές κόντρες στην Ουκρανία, που αφορούν εξυπηρέτηση και ιδιαίτερων συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης. Τα περί «αντιμετώπισης των ολιγαρχών» είναι το προκάλυμμα για να εγκλωβιστούν πρωτίστως λαϊκές δυνάμεις.

Αυτά βεβαίως συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται η σύγκρουση - ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική - στην Ανατολική Ουκρανία που αφορά τον έλεγχο γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Παρά την δήθεν συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα για τήρηση της εκεχειρίας, οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των δυνάμεων του στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων και οι παραβιάσεις της δεν σταματούν. Ουσιαστικά η συμφωνία εκεχειρίας ποτέ δεν τηρήθηκε από το Φλεβάρη του 2015, που υπογράφτηκε, στον ένα χρόνο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ