Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αποχωρήσεις από το κυβερνών κόμμα

ΣΕΟΥΛ.--

Συνολικά 29 βουλευτές αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα Saenuri (Σαενούρι) στη Νότια Κορέα, προχωρώντας μάλιστα στη συγκρότηση νέου κόμματος, με τον τίτλο «Νέο Συντηρητικό Κόμμα για τη Μεταρρύθμιση». Επίσημα η ίδρυση του νέου σχήματος θα κηρυχθεί στις 24 Γενάρη.

Οι «29» ασκούν κριτική στο «Saenuri» για «απώλεια των αξιών του συντηρητισμού» και χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο που οδήγησε πρόσφατα και στην αποπομπή της Προέδρου της χώρας Παρκ Γκεούν-χι ως ευκαιρία για «να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και να ανακτήσουμε τις αληθινές αξίες του συντηρητισμού».

Μετά την αποχώρηση των «29», το «Saenuri» έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού πλέον αριθμεί 99 βουλευτές, έναντι 121 του «Δημοκρατικού Κόμματος» που μέχρι πρότινος ηταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ηγέτης του νέου κόμματος Ζου Χο-γιουνγκ είπε ότι «μέχρι τις 24 Γενάρη, προσδοκάμε ότι πάνω από 60 βουλευτές θα μας ακολουθήσουν».

Εξελίξεις όπως αυτή πιθανώς συνδέονται με ευρύτερη «κινητικότητα» και στον αστικό πολιτικό χάρτη της Ν. Κορέας.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δε μοιάζει απίθανη, ενώ οι όποιες αλλαγές στις εσωτερικές «ισορροπίες» στη χώρα δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για θέματα κρίσιμα για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως οι συμμαχίες «αντιμετώπισης» της «απειλής της Βόρειας Κορέας», γενικότερα τις εξελίξεις που αποτυπώνουν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη «γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ