Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινο-παλαιστινιακές αντιδράσεις μετά την ομιλία Κέρι

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την πεποίθηση πως είναι εφικτή μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Ισραηλινούς εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θέτοντας ως βασικό όρο τον άμεσο τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας Εβραίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, ανταποκρινόμενος στην προχτεσινοβραδινή ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σημείωσε πως η λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης είναι δυνατή εφόσον οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αποφασίσουν να εφαρμόσουν όσα έχουν υπογράψει σε προηγούμενες συμφωνίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του επέκρινε την ομιλία του Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις εξηγήσεις που έδωσε για την πρόσφατη αποχή των ΗΠΑ σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέτρεψε την καταδικαστική έκδοση απόφασης για τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς. Είπε πως δεν ήταν ισορροπημένη και κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό πως προσέφερε υπηρεσίες «στην εκστρατεία τρομοκρατίας που υποκινείται από Παλαιστίνιους». Επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και πως θέλει να επιλύσει τις διαφορές μαζί τους «όπως έκανε στο παρελθόν και με άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία».

  • Η γενική εισαγγελία του Ισραήλ φέρεται πως έχει διατάξει τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών ερευνών για ποινικά αδικήματα σε βάρος του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, εκ των οποίων η μία περίπτωση θεωρείται «ιδιαίτερα βαριά και έχει τεκμηριωθεί με διάφορα στοιχεία», μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 10. Αλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ποινική έρευνα περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και δόλιες οικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στην αγορά τριών γερμανικών υποβρυχίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ